Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη

Με κάθε επισημότητα, τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και με το μήνυμα ότι η μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή και η ιστορία του Ολοκαυτώματος να μπει στα σχολικά βιβλία, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις Μνήμης, που διοργάνωσε στον Χορτιάτη ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ενώ στη συνέχεια επακολούθησε το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα ως την πράξη που σφράγισε το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. «Στο Ολοκαύτωμα, που ήταν μια θυσία Ελλήνων, σπουδαίοι άνθρωποι χάθηκαν σε έναν παράλογο πόλεμο. Άνανδρα, βάρβαρα και άδικα. Πληρώσαμε μεγάλο  τίμημα για έναν μικρό τόπο. Για αυτό δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή τη μέρα. Θα την κρατήσουμε ζωντανή μέσα μας. Για πάντα», σημείωσε.

«Το Ολοκαύτωμα να μπει στα σχολικά βιβλία»

Ο κ. Καϊτεζίδης έστειλε και το μήνυμα προς την πολιτεία να συμπεριληφθεί η ιστορία του Χορτιάτη στα σχολικά βιβλία. «Το λέω κάθε τέτοια μέρα κάθε χρόνο: Η ιστορία του Χορτιάτη δεν μπήκε σε κανένα βιβλίο της ιστορίας που μαθαίνουν τα παιδιά μας. Χαθήκαμε ανάμεσα στους ανιστόρητους συγγραφείς. Υποκύψαμε στην επικίνδυνη τακτική να στρογγυλεύουμε κάθε γωνία της ιστορίας μας. Να μη μιλάμε για να μην ενοχλήσουμε τη συνείδηση των θυτών. Να βάλουμε την ιστορία μας στον μύλο που αλέθει τις ιστορίες των λαών και βγάζει ανθρώπους χωρίς εθνική συνείδηση και προορισμό. Κάναμε ήρωες μέτριους ανθρώπους και ξεχάσαμε τους πραγματικούς ήρωες. Δώσαμε να γράψουν την ιστορία άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Θεό και στο έθνος. Πληρώνουμε βιβλία που δεν μιλούν για την ιστορία μας», τόνισε στην ομιλία του. Και πρόσθεσε: «Πουθενά δεν γράφτηκε πως 73 χρόνια πριν 149 άνθρωποι χάθηκαν μέσα στη φρίκη του πολέμου. Εδώ στον Χορτιάτη! Η ιστορία όμως είναι ζωντανή. Σε πείσμα όσων επιμένουν πως ότι δε γράφεται, ξεχνιέται».  

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλλης, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του θυμήθηκε τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη. «Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς με το προσήκον μέτρο για γεγονότα που ακόμη και η αλήθεια δύσκολα γίνεται πιστευτή», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλήθειες για το Ολοκαύτωμα.

«Η πρώτη αλήθεια είναι η σφαγή 149 κατοίκων που συντελέσθηκε εδώ. Η δεύτερη ακαταμάχητη αλήθεια είναι ότι οι σφαγές και οι καταστροφές από τους Ναζί στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα έντονες, μεγάλες και συχνές, καθώς συνολικά 269 πόλεις και χωριά δέχθηκαν μαζικά δολοφονικά χτυπήματα στη διάρκεια της τριπλής κατοχής. Η τρίτη αλήθεια είναι ότι παρά τις καταστροφές και τον απερίγραπτο πόνο που προκάλεσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, το αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε και η απειλή εμφανίσθηκε ξανά. Τέλος η τέταρτη αλήθεια είναι ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και το ύψος τους είναι τεράστιο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις υπολογίζει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα τις διεκδικήσει. Χρειάζεται πολλή δουλειά και, φυσικά, πρέπει το θέμα να παύσει να είναι αντικείμενο ευκαιριακής πολιτικής διαμάχης», σημείωσε.

Στη συνέχεια επακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από τους επισήμους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Προσκλητήριο νεκρών, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι φετινές τριήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη το απόγευμα με την «14η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης» που έγινε στον Χορτιάτη, ενώ την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε στο Πέτρινο Γυμνάσιο του Χορτιάτη συναυλία με τον Πασχάλη Τόνιο και τίτλο «Σμύρνη μου σε αγαπώ». Χτες το απόγευμα έγινε  η Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του μαρτυρίου «Φούρνο Γκουραμάνη» και στη συνέχεια η «3η Λαμπαδηφορία Ειρήνης». Οι εκδηλώσεις της χτεσινής ημέρας ολοκληρώθηκαν με την συναυλία του Θανάση Πολυκανδριώτη, με τίτλο «Ύμνος στη ζωή» (από το ομώνυμο τραγούδι του συνθέτη σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ) και ερμηνευτές τον Ανδρέα Καρακότα και την Ντίνα Παπαϊωάννου, ενώ την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...