Πολυαισθητήρας μετατρέπει κανονικά δωμάτια σε… έξυπνα

Η μετατροπή «κανονικών» δωματίων σε «έξυπνα» χωρίς να απαιτείται η αγορά μεγάλου αριθμού διασυνδεδεμένων στο Ίντερνετ, φορτωμένων με αισθητήρες, συσκευών, είναι ο στόχος του Γκιράντ Λαπούτ, του Carnegie Mellon University.

Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, αυτό που έκαναν ο Λαπούτ και οι συνεργάτες του ήταν να βρουν έναν τρόπο να συνδυάσουν πολλούς αισθητήρες σε μια συσκευή μικρού μεγέθους που τοποθετείται στον τοίχο και μπορεί να παρακολουθεί τα πάντα. Ο ίδιος δημιούργησε τη συσκευή αυτή στο πλαίσιο ενός project με το όνομα Synthetic Sensors, και υποστηρίζει ότι μπορεί να κάνει πράγματα όπως το να διαπιστώνει πότε κάποιος μπαίνει ή βγαίνει από το κτίριο ή πόσα ρολά χαρτιού έχουν απομείνει, να παρακολουθεί την κατάσταση ενός ηλικιωμένου μέλος της οικογένειας κ.α.

Αν και δεν προορίζεται ακόμα για διάθεση στην αφορά, οι επιδόσεις του ήταν αρκετά καλές στις αρχικές δοκιμές, όπου έδειξε μεγάλο επίπεδο ακριβείας. Η ομάδα των ερευνητών τώρα πραγματοποιεί stress tests στις 100 μονάδες που έχουν κατασκευαστεί ως τώρα. Ο Λαπούτ λέει πως κοστίζουν αυτή τη στιγμή περίπου 100 δολάρια το κομμάτι, αν και θεωρεί ότι το κόστος αυτό θα μπορούσε να πέσει στα 30.

Η κεντρική ιδέα ήταν η αναζήτηση μιας αποτελεσματικής εναλλακτικής στα υπάρχοντα μικρά gadgets που έχουν τους ρόλους που συνδυάζει η εν λόγω συσκευή και, εκτός του ότι είναι ακριβά, δεν συνεργάζονται καλά μεταξύ τους- καθώς και στα ασύρματα smart tags τα οποία τοποθετούνται σε διάφορα αντικείμενα στο σπίτι για να μπορούν να τα «βλέπουν» τα gadgets αυτά. Το αποτέλεσμα ήταν μια συσκευή – πολυαισθητήρας, που είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται κίνηση, ήχο, πίεση, θερμοκρασία, υγρασία, ένταση φωτός, ηλεκτρομαγνητική παρεμβολή κ.α.

Πέντε τέτοιοι υπεραισθητήρες τοποθετήθηκαν σε ένα κτίριο- από ένας σε κουζίνα, γραφείο, σαλόνι, αίθουσα διδασκαλίας και γραφείο – και αφέθηκαν να λειτουργούν για δύο εβδομάδες. Στην κουζίνα, η συσκευή μπορούσε να αντιληφθεί μια ανοιχτή βρύση ή τη χρήση χαρτιού από ρολό, στα γραφεία «άκουγε» τα χτυπήματα στην πόρτα, και στο σαλόνι μπορούσε να αντιληφθεί πότε κάποιος έφτιαχνε καφέ, ανοιγόκλεινε πόρτες κ.α. Όπως προαναφέρθηκε, η ακρίβεια ήταν ιδιαίτερα υψηλή, αλλά υπάρχουν ακόμα πολύς δρόμος ακόμα για να βγει στην αγορά: Αν και ήταν 96%-98%, θεωρείται ότι ακόμα και έτσι οι επίδοξοι χρήστες θα μπορούσαν να αποθαρρυνθούν από πιθανά λάθη/ παρερμηνείες.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...