Πώς επηρεάζει τον ύπνο η κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ

Τη θεωρία ότι η κατανάλωση αλκοόλ το βράδυ… χαλαρώνει, ανατρέπει μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία το αλκοόλ τις βραδινές ώρες αποτελεί εμπόδιο σε έναν ποιοτικό και ξεκούραστο ύπνο. Μάλιστα, η αρνητική επίδραση του αλκοόλ στον ύπνο είναι εντονότερη στους νέους παρά στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση JMIR Mental Health, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 4.098 ανθρώπους ηλικίας 18-65 ετών.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φορέσουν για δύο νύχτες μια ειδική συσκευή μέτρησης της μεταβλητότητας της καρδιακής τους συχνότητας (HRV), δείκτης που αντιπροσωπεύει τις διακυμάνσεις στον καρδιακό παλμό και μπορεί να αξιολογήσει –μεταξύ άλλων– την ποιότητα του ύπνου. Τη μία νύχτα τους ζητήθηκε να πιουν αλκοόλ πριν κοιμηθούν, ενώ την άλλη έπρεπε να απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων ανάλογα με το αν είχαν πιει αλκοόλ ή όχι και ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που είχαν καταναλώσει.

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ –πάνω από δύο ποτά για τις γυναίκες και τρία για τους άντρες– φάνηκε να οδηγεί σε μείωση της ποιότητας του ύπνου κατά 40%, ενώ ακόμη και η κατανάλωση αλκοόλ εντός των συνιστώμενων ορίων –ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες– συσχετίστηκε με μείωση της ποιότητας του ύπνου κατά 24%.

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν περαιτέρω τα ευρήματά τους ανά ηλικιακή ομάδα, διαπίστωσαν ότι η αρνητική επίδραση του αλκοόλ ήταν εντονότερη στους νεότερους συμμετέχοντες.