Εργαστήρια μουσικής με… οδοντόβουρτσες και μπουκάλια στο Μέγαρο

Ήχοι από ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, γυάλινα μπουκάλια και πλαστικά κουτάλια. Δονήσεις από τα σπλάχνα ενός ανοικτού πιάνου. Παρτιτούρες χωρίς νότες, αλλά γραμμένες με εικόνες. Σύντομες λέξεις από σιωπή και ζωηροί διάλογοι με ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα και πιατίνια.
Θέλοντας να καταδείξει «πώς φτιάχνεται η μουσική», το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει για πρώτη φορά ενεργό ρόλο στον τομέα της συμμετοχικής διδασκαλίας και διοργανώνει νέο κύκλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως εάν έχουν ή όχι γνώσεις μουσικών οργάνων ή θεωρίας της μουσικής.

f01_big_bang_danai_stefanou_dialeimma_gal1

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί με βάση την αντίληψη ότι η μουσική δημιουργία είναι πρωτίστως άσκηση στην ελευθερία. Αντικείμενό τους είναι ο αυτοσχεδιασμός, η ομαδική σύνθεση, ο πειραματισμός, η ενορχήστρωση και η διασκευή μουσικού υλικού.
Παρακινούμενοι από τον αυθορμητισμό και τη διάθεση για ψυχαγωγία, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ήχους και μουσικά όργανα, να δημιουργήσουν νέες μουσικές ιδέες, να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους και να παραγάγουν τη δική τους, πρωτότυπη μουσική. Με τον τρόπο αυτόν καλούνται να προσδιορίσουν εκ νέου τη σημασία της μουσικής πράξης και το περιεχόμενο της μουσικής γνώσης, να προτάξουν την ατομική επινόηση και να αναπτύξουν συλλογικότητες.

Σε ποιους απευθύνεται

Ο κύκλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων δομείται σε τρία διαφορετικά εργαστήρια, τα οποία διαχωρίζονται με κριτήριο την ηλικία και απευθύνονται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Τα εργαστήρια θα διαρκέσουν τρεις μήνες, από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου, και θα φιλοξενηθούν στο νέο κτήριο (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι αιτήσεις εγγραφής αρχίζουν σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσουν έως την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ενώ ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων είναι περιορισμένος.  Επιστημονικός σύμβουλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, μουσικοπαιδαγωγός και αναπληρωτής καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν το  2310895915.