Πρέσπες: πολιτιστικές εκδηλώσεις στο τέλειο σκηνικό

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα φώτα πέφτουν στις Πρέσπες, αγαπημένο προορισμό ούτως ή άλλως για πολλούς Ελληνες εδώ και αρκετά χρόνια. Στα τέλη Αυγούστου η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του τοπίου συμπληρώνεται από υψηλής ποιότητας πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρουσιάζονται στα «Πρέσπεια».

Με αφορμή το φεστιβάλ, θα αρχίσετε την περιήγησή σας από δύο οικισμούς που έχουν αναγνωριστεί ως παραδοσιακοί και βρίσκονται υπό καθεστώς σχετικής προστασίας ως προς την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία: τους Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, όπου μπορείτε να βρείτε τις γνωστές πλάβες και να κάνετε βόλτα στη λίμνη για να δείτε τα ασκηταριά με τις σπάνιες βραχογραφίες, και τον Αγιο Γερμανό στους πρόποδες του ορεινού όγκου του Βαρνούντα, που διαθέτει και αξιόλογη τουριστική υποδομή. Τα περισσότερα χωριά της ευρύτερης περιοχής, ο Λαιμός, η Μικρολίμνη, η Καλλιθέα, οι Καρυές και το Βροντερό, παρουσιάζουν ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς την τοπική αρχιτεκτονική, ενώ στην περιοχή υπάρχουν και τριάντα βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί που αξίζει να επισκεφτείτε.

Στη Μικρή Πρέσπα «επιπλέει» το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, με τα ερείπια του ομώνυμου ναού, τρίκλιτης βασιλικής του 10ου αιώνα, που αποτελεί μάλλον το πιο φωτογραφημένο σημείο της περιοχής. Για να το επισκεφτείτε, δε θα χρειαστεί να επιβιβαστείτε σε βάρκα. Το πρόβλημα της σύνδεσης με την απέναντι όχθη λύθηκε  με μια πλωτή, ξύλινη γέφυρα περίπου 800 μέτρων, που έκανε την πρόσβαση των τουριστών και τη ζωή των λιγοστών κατοίκων του πιο εύκολη.

Οσον αφορά τα «Πρέσπεια», οι εκδηλώσεις αρχίζουν αύριο με το έργο «Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή, θα πεις κι ένα τραγούδι», έναν σατιρικό μονόλογο του Βασίλη Παπαβασιλείου. Η παράσταση θα δοθεί σε αίθουσα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία της Ηρώς Σαΐα. Ακολουθεί συναυλία το βράδυ του Σαββάτου 27 Αυγούστου στον Αγιο Αχίλλειο από το Διονύση Σαββόπουλο και την Ελένη Βιτάλη, ενώ η Κυριακή είναι αφιερωμένη στο προσφυγικό. Το βράδυ στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας θα δώσουν συναυλία ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μίλτος Πασχαλίδης.