Πρέβεζα: το μαγευτικό αουτσάιντερ του Ιονίου

Οταν σκέφτεστε διακοπές στα καταγάλανα νερά του Ιονίου, σίγουρα το μυαλό σας δεν πάει πρώτα πρώτα στην Πρέβεζα. Πολύ κακώς. Δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πανέμορφα νησιά που βρίσκονται απέναντί της – το μόνο που χρειάζεται είναι να της δώσετε την ευκαιρία να αποκαλυφθεί. Διαθέτει εξαίσιες παραλίες, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, με φανερές τις ενετικές επιρροές και πλούσια ιστορία.

Η Πρέβεζα δεν ξέφυγε από τη μοίρα των πόλεων που έχουν χτιστεί σε κομβικά σημεία. Τη διεκδίκησαν πολλοί, ενώ Οθωμανοί και Ενετοί εναλλάχτηκαν στην κυριαρχία της, αφήνοντας τα ίχνη τους στην ιστορία, τα τοπωνύμια και τα τοπία της. Στη βόλτα σας στην πόλη θα δείτε τον ενετικό Πύργο του Ρολογιού, που χτίστηκε το 1792, το κεντρικό πλακόστρωτο σοκάκι «Σεϊτάν Παζάρ» («του Διαόλου παζάρι»: αυτό αναφωνούσαν οι Τούρκοι ελεγκτές, όταν γλιστρούσαν πάνω στις πλάκες τις οποίες είχαν αλείψει με σαπούνι οι Ελληνες) και φυσικά θα απολαύσετε την περατζάδα στο γραφικό λιμάνι. Δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε τα Κάστρα της περιοχής: του Παντοκράτορα, σε μικρή απόσταση από την Πρέβεζα, του Αγίου Ανδρέα, στα βόρεια της πόλης, δίπλα στη θάλασσα, και του Αγίου Γεωργίου, στο νότιο άκρο της παλιάς πόλης.

Στο ατμοσφαιρικό Νεκρομαντείο 

Ενας από τους πιο ιδιαίτερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας βρίσκεται πολύ κοντά στην Πρέβεζα. Το Νεκρομαντείο, κοντά στο χωριό Καναλάκι, λίγο μετά το Μεσοπόταμο, ήταν πολύ δημοφιλές και είχε ιδρυθεί κοντά στη λίμνη Αχερουσία, τον 7ο αι. π.Χ. Αν πάτε πρωί και δεν έχει κόσμο, θα νιώσετε την υποβλητική ατμόσφαιρα που δημιουργούν ο λαβύρινθος με τις πύλες του Αδη, που οδηγεί στην κεντρική αίθουσα, και η κάθοδος στην υπόγεια κρύπτη από την απότομη σιδερένια σκάλα. Διακρίνονται τα δωμάτια στα οποία έμεναν όσοι πήγαιναν να ζητήσουν χρησμό από τους νεκρούς και τα μεγάλα πιθάρια που περιείχαν τις τροφές που έπρεπε να καταναλώσουν κατά τη διαδικασία του σωματικού και ψυχικού εξαγνισμού τους. Η ειδική δίαιτα που ακολουθούσαν, η οποία είχε αποτέλεσμα τη δημιουργία παραισθήσεων, και τα εξαρτήματα μηχανής που θυμίζει γερανό, στην κεντρική αίθουσα, εξηγούν τη μεγάλη φήμη του Νεκρομαντείου. Εσείς, πάντως, όταν βρεθείτε εκεί, αφήστε τη λογική σας στην είσοδο, για να απολαύσετε αυτό το ταξίδι στα μυστικά της αρχαιότητας.

Παραλίες

Και επειδή ακόμη διανύουμε αυτό που λένε «μικρό καλοκαιράκι», υπάρχουν παραλίες για όλα τα γούστα. Η Κυανή Ακτή είναι έξω από το κάστρο του Αγ. Γεωργίου, 200 μ. από το κέντρο, και το Αλωνάκι Πρέβεζας απέχει μόλις 2 χλμ. Οι οργανωμένες Κανάλι και Μονολίθι και ο Μύτικας απέχουν από 5 ώς 8 χλμ. από την πόλη. Η ιδιόμορφη και ήσυχη Αρτολιθιά, η δημοφιλής Καστροσυκιά, με τις υποδομές για θαλάσσια σπορ, και η Λυγιά, με τους πανέμορφους κολπίσκους, είναι σε απόσταση 17 με 20 χλμ. Τέλος, αν διανύσετε 30 – 33 χλμ. θα βρεθείτε στη θαυμάσια Αμμουδιά, στις εκβολές του Αχέροντα, στη Λούτσα με τα γαλαζοπράσινα νερά και την ψιλή άμμο ή στο δεύτερο Αλωνάκι της περιοχής, έναν κλειστό κόλπο με διαυγή νερά και μικρό βότσαλο.