Προχωρούν οι συζητήσεις για την παραχώρηση τριών ακινήτων του ιταλικού κράτους στο δήμο Θεσσαλονίκης

Την εκτίμησή του ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα παραχώρησης τριών κτιρίων ιδιοκτησίας τους ιταλικού κράτους στον δήμο Θεσσαλονίκης, διατύπωσε ο πρόεδρος του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου της πόλης, Χρήστος Σαραντόπουλος, στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου, που έγινε ενόψει της διοργάνωσης του τριακοστού πολυσυνεδρίου “Money Show” (12-14/4).

“Γίνονται προσπάθειες, ώστε να αποδοθούν για χρήση στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης αυτά τα τρία κτίρια ιδιοκτησίας του ιταλικού κράτους” επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι “στο επόμενο τρίμηνο θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις και για τα τρία”.

Επισημαίνεται ότι αυτά τα κτίρια είναι τα εξής: το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης “Λοιμωδών”, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 13, το παλιό καπνομάγαζο στη Φλέμινγκ με Όλγας, και το κτίριο όπου στεγαζόταν το παλιό ιταλικό προξενείο, γνωστό και ως “Βίλα Σαλέμ”, επίσης στην Όλγας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαραντόπουλος διευκρίνισε ότι τα κτήρια της παλιάς καπναποθήκης και του “Λοιμωδών” ανήκουν στο ιταλικό δημόσιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το κτίριο του παλιού ιταλικού προξενείου ανήκει σε εταιρεία στην οποία έχουν μεταβιβαστεί ακίνητα του ιταλικού δημοσίου προς αξιοποίηση.

Για το θέμα, στο οποίο αναφέρθηκε τον χαιρετισμό του στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο ίδιος επισήμανε: “Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η θητεία μας, αρχίσαμε τις συζητήσεις για το πώς μπορεί να περιέλθουν τα προαναφερόμενα κτίρια ιδιοκτησίας του ιταλικού κράτους στον δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τόσο εύκολη ιστορία, είναι ακίνητα μεγάλης αξίας και το ιταλικό κράτος θέλει ανταλλάγματα. Οι συζητήσεις όμως προχωρούν. Για αυτούς είναι άχρηστα, έτσι όπως μένουν αναξιοποίητα”. Πάντως, ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα θα υπάρξουν μετά το καλοκαίρι.

ΑΠΕ/ΜΠΕ