Προεκλογικά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θυμήθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις στο ΕΣΥ…

Πολλά είναι τα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που ελέγχεται από τη ΝΔ, να διενεργήσει έρευνα για τις υπηρεσίες Υγείας και παραμονές εκλογών να δώσει και συνέντευξη Τύπου, προτείνοντας ως λύση… τις ιδιωτικοποιήσεις.

Φυσικά η εικόνα που παρουσιάζεται μέσω της έρευνας δεν είναι θετική για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι ερωτηθέντες δηλώνουν δυσαρέσκεια αλλά και άγνοια για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού και τις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) για τις οποίες όμως, όλως περιέργως, το 64,1%, που τις χρησιμοποίησε, έχει θετική άποψη.

Το πλέον τραγελαφικό τη έρευνας είναι ότι οι Θεσσαλονικείς εμφανίζονται να προτιμούν για την περίθαλψη τους τα ιδιωτικά κέντρα υγείας σε ποσοστό 44,4%. Στα νοσοκομεία πηγαίνει το 34,6%, στους συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ  το 29,4% και το 11,2% στα κέντρα υγείας και ιατρεία ΠΕΔΥ. Δηλαδή ποια δημόσια Υγεία, ζήτω η ιδιωτική. Ποια κρίση και ποια ανέχεια.

Τα πράγματα τα κάνει ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας. Αφού διαπιστώνει ότι «οι ίδιοι πολίτες έβαλαν Χ στις διαφημιζόμενες μονάδες υγείας» και πως «ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα μέσω ΕΣΠΑ», για να γιατρευτεί το πρόβλημα, προτείνει η πρωτοβάθμια υγεία να στηθεί με συμπράξεις ΣΔΙΤ, δηλαδή με ιδιωτικοποιήσεις.

Ξεκάθαρο το μήνυμα του κ Νίτσα. Εξάλλου από τη πλευρά της ΝΔ υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις για οριζόντια ιδιωτικοποίηση της Υγείας και Ασφάλισης.

Δεν ήταν τυχαία αυτή η παρουσίαση της έρευνας προεκλογικά. Μας θύμισε την επίσης προεκλογική απεργία των Διαγνωστικών Κέντρων που ξεκίνησε 4 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και κράτησε μέχρι και το Σάββατο 25 Μαΐου. Τυχαίο;

Αυτά να το σκεφτούν οι πολίτες και οι ανασφάλιστοι που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Αν αναλάβει ξανά κανένας Άδωνις ή Λοβέρδος, το πεντάευρω θα είναι για να περάσει κανείς έξω από τα νοσοκομεία, όχι για να μπει…

Φ.Δ.