Προκόπης Παυλόπουλος για το Ολοκαύτωμα: «Δεν πρέπει να λησμονάμε»

Με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης «Δεν λησμονώ: Μια εικόνα, χίλιες λέξεις» που διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Δεν Λησμονώ», με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, «του ειδεχθέστερου εγκλήματος το οποίο τελέστηκε ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας».

«Δεν πρέπει να λησμονάμε. Και πράγματι δεν λησμονάμε. Γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε ποτέ, ποτέ πια, τους εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, του ναζισμού, να ξανααπειλήσουν το μέλλον και την πορεία της ανθρωπότητας. Είναι χρέος μας», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε: «Το 2017, για εμάς τους ευρωπαϊκούς λαούς είναι μία σημαντική πρόκληση προς αυτήν την κατεύθυνση. Κρίνονται πολλά σε αυτό τον χρόνο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε υποχρεωμένοι να αποδείξουμε ότι πραγματικά δεν λησμονάμε. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρήσουμε ότι τα απολιθώματα του ναζισμού, τα οποία βλέπουμε να γεννιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι κάτι αμελητέο. Δεν είναι αμελητέο. Αυτό το χρέος πρέπει να το φέρουμε σε πέρας. Εδώ και τώρα. Και εμείς οι Έλληνες, επειδή έχουμε αυτές τις μνήμες μέσα μας, επειδή αυτός είναι ο πολιτισμός μας, αυτή είναι η φυσιογνωμία μας, πρέπει να φέρουμε αυτό το χρέος σε πέρας με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, όχι μόνο για να υπερασπίσουμε την κληρονομιά μας, αλλά για να μπορέσουμε να πείσουμε και τους άλλους λαούς ότι ο κοινός μας δρόμος είναι αυτός».

Τιμώμενη χώρα της έκθεσης είναι η Πολωνία ενώ υπάρχει αφιέρωμα στο Άουσβιτς, για το οποίο ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε: «Το στίγμα του Άουσβιτς ήταν και θα παραμείνει πάντα ανεξίτηλο, όχι μόνο στο κορμί της ανθρωπότητας, αλλά και στη μνήμη της. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη μνήμη μας, σε καμία περίπτωση, να αμβλυνθεί. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη συνείδησή μας να γίνει ελαστική. Αυτή την κληρονομιά πρέπει να την περάσουμε στους νέους που έρχονται».

Ευχαριστώντας τους διοργανωτές της έκθεσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέληξε λέγοντας: «Έστω και συμβολικά αυτό που μπορώ να κάνω θα το κάνω. Θα είμαι πάντα παρών».