Προοδευτικό μέτωπο

Στην εποχή της ταχύτητας η συχνή αλλαγή κατεύθυνσης αποτελεί συνήθως  την εύκολη απόφαση μπροστά στον καταιγισμό πληροφοριών. Η νηφάλια αποτίμηση των γεγονότων δεν είναι δυνατή και τα social media συνήθως ασυναίσθητα ή μη σε οδηγούν.

Του Αντώνη Ελευθεριάδη*

Στην πολιτική η συνέπεια λόγων και έργων σπάνιζε και τώρα είναι είδος προς εξαφάνιση.  Όμως είναι η εποχή που όσοι υπέμεναν την συστημική τους περιθωριοποίηση τώρα δικαιώνονται. Ο Sanders στην Αμερική ήταν αυτοπροσδιοριζόμενος σαν σοσιαλιστής την εποχή που στις Η.Π.Α. ήταν συνώνυμο του κομμουνιστής, ο  Corbyn  στην Αγγλία ήταν ριζοσπάστης αριστερός την εποχή που αυτό σήμαινε αποκλεισμό και από το ίδιο σου το κόμμα, οι Οικολόγοι Πράσινοι αναδείκνυαν τα ζητήματα  του περιβάλλοντος την εποχή που τα γνώριζαν μόνο όσοι είχαν φετίχ με τα ντοκιμαντέρ και η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα έθετε θέματα παραγωγικής ανασυγκρότησης όταν το συλλογικό όνειρο επικεντρωνόταν στην Μύκονο. Ήρθε η ώρα της κρίσης οικονομικής, πολιτικής, προσφυγικής, περιβαντολλογικής που ο κόσμος τους δικαίωσε και τους ανέδειξε σε κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.

Το ζητούμενο σε μια προοδευτική συμπαράταξη δεν είναι εκλογικής αριθμητικής  ότι μια τέτοια συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς έχει την δυναμική της πλειοψηφίας και ούτε απλά πολιτικά αντανακλαστικά μπροστά στον κίνδυνο της ακροδεξιάς , αν και τίποτα απλό δεν ενέχεται σε αυτό. Το ζητούμενο της  προοδευτικής συμπαράταξης είναι το όραμα που έχουμε όσοι τοποθετούμαστε σε αυτό το πολιτικό φάσμα για τον κόσμο του 2030.

Η άμεση δημοκρατία, η περιφερειακή δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη,  η πολυσυλλεκτική κοινωνία που δεν ανέχεται αλλά επικροτεί την διαφορετικότητα είναι η ατζέντα μας. Από τον μεμονωμένο πολίτη, τις μικρές συλλογικότητες και τα μικρά κόμματα όλοι καλούνται να συνδιαμορφώσουν μια συνεκτική πειστική πολιτική πρόταση. Ο προοδευτικός πολιτικός λόγος πάσχει από πολυπλοκότητα και ο προοδευτικός πολιτικός χώρος από ηγεμονισμούς. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε.  Η κριτική προς την Αριστερά ήταν ότι για πολύ καιρό απολάμβανε την ευκολία της καταγγελίας και δεν ασκούσε ενεργή πολιτική.  Ζητούμενο που πλήρωνε στον έντονο δικομματισμό. Τώρα είναι η ώρα αυτοί που καλούσαν για χρόνια σε συμπόρευση τώρα να κάνουν την υπέρβασή τους. Ο κόσμος θα δικαιώσει τον συνεπή και τον πολιτικά τεκμηριωμένο.

Το προοδευτικό μέτωπο δεν μπορεί να καθοριστεί με οργανωτικούς όρους αλλά ξεκάθαρα με πολιτικούς. Στον νέο κοινωνικό διπολισμό που διαμορφώνεται θα πρέπει να ταχθείς είτε με την πλευρά που έχει τον άνθρωπο στο επίκεντρο είτε με την πλευρά που στο επίκεντρο  έχει την αγορά με πινελιές άκρας δεξιάς. Ο πόλος ο προοδευτικός πρέπει να συσπειρώσει τους νέους ανθρώπους και να χτίσει ένα νέο συλλογικό όραμα.  Ο πόλος αυτός δεν μπορεί να οργανωθεί με τα κομματικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος αλλά με την λογική μιας προοδευτικής, πλειοψηφικής, κινηματικής παράταξης  που επιτρέπει σε όλους να συμμετέχουν και να συναποφασίζουν την πορεία που θα ακολουθηθεί.

Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν να συμμετέχεις εξ αποστάσεως και να συναποφασίζεις άμεσα. Σε μια εποχή που νεοφιλελεύθερες εφαρμοζόμενες πολιτικές και η παγκοσμιοποίηση με τις ραγδαίες ανακατατάξεις προκαλούν φόβο και άγχος στους πολίτες, με αποτέλεσμα να αναζητούν να περιχαρακωθούν στα εθνικά σύνορα με απέχθεια προς το νέο και στο ξένο, χρειαζόμαστε μια παράταξη που αποδεικνύει ότι η φωνή του καθενός μας είναι σημαντική και επηρεάζει την κατεύθυνση των εξελίξεων.

Το κυρίαρχο χρέος μας είναι η ευθύνη για το μέλλον.

*Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι μέλος ΔΣ ΟΣΕΘ, τραπεζικό στέλεχος,  πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών