Προς εκλογές οδεύει η Ισπανία

Προς εκλογές, εκτός απροόπτου, φαίνεται να οδεύει, για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, η Ισπανία. Όπως αναμενόταν, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν κατάφερε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, αφού δεν συγκέντρωσε επαρκή υποστήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εάν δεν βρεθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες κάποια λύση, που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα, το ισπανικό κοινοβούλιο θα διαλυθεί αυτομάτως στις 31 Οκτωβρίου και θα προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να διεξαχθούν ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Ο Ραχόι, ηγέτης του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), εξασφάλισε 170 ψήφους στο 350μελές Κοινοβούλιο, έξι λιγότερες απ’ όσες χρειαζόταν προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση.

Τον Ραχόι στήριξαν, πέραν του δικού του κόμματος φυσικά, το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos και ένα μικρό τοπικό κόμμα των Καναρίων Νήσων. Ωστόσο οι Σοσιαλιστές (PSOE), η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos και τα τοπικά κόμματα της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας τον καταψήφισαν.