Προτάσεις για τη φοιτητική μέριμνα κατέθεσαν φοιτητές στον πρύτανη του ΑΠΘ

Κινητοποίηση στην πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πραγματοποίησαν φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης για “τη διαμόρφωση κοινού, αγωνιστικού σχεδιασμού το επόμενο διάστημα, καθώς και για την επέτειο του Πολυτεχνείου”.

Τα μέλη φοιτητικών συλλόγων των Τμημάτων Βιολογικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Δασολογίας, Χημικών Μηχανικών, Αγγλικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, καθώς και οικότροφοι φοιτητές των Εστιών Θεσσαλονίκης συναντήθηκαν με τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου και έθεσαν υπόψη του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πλαίσιο των μετεγγραφών, καθώς και για τη φοιτητική μέριμνα.

“Είναι πολύ περισσότερα τα παιδιά που έχουν ανάγκη να πάρουν μετεγγραφή, αλλά ο ποσοτικός περιορισμός του 15% επί των εισακτέων ανά τμήμα που προβλέπει ο νόμος δεν το επιτρέπει, όμως η πρυτανεία, όπως μας διευκρινίστηκε, θα τηρήσει τον νόμο κατά γράμμα”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φοιτήτρια Μαρία Μανούρα.

Σημείωσε, δε, ότι υπόψη των πρυτανικών Αρχών τέθηκε το πάγιο αίτημα των φοιτητικών συλλόγων για την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών και για την αξιοποίηση ημιτελούς -εδώ και πολλά χρόνια- κτηρίου επί της οδού Αγίου Δημητρίου, το οποίο είχε σχεδιαστεί να λειτουργήσει ως μονάδα αποκατάστασης παραπληγικών. “Μας βρίσκει όμως αντίθετους το ενδεχόμενο να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο με ΣΔΙΤ, δηλαδή οι φοιτητές να πληρώνουν ενοίκια”, διευκρίνισε η φοιτήτρια, εξηγώντας ότι “όσοι μένουν στις εστίες, προφανώς δε θα επέλεγαν να μείνουν, αν είχαν άλλη δυνατότητα”.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των υποδομών των φοιτητικών εστιών που λειτουργούν σήμερα με αρμοδιότητα και ευθύνη του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) ο πρύτανης δεσμεύτηκε να ενημερώσει τη φοιτητική κοινότητα για τα αποτελέσματα προγραμματισμένης συνάντησής του με τη διοίκηση του Ιδρύματος και με στόχο την εξεύρεση λύσεων σε παρεμβάσεις άμεσης προτεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό οι φοιτητές έθεσαν και το ζήτημα του καθεστώτος των εργολαβιών στις φοιτητικές εστίες και ζήτησαν από τον πρύτανη να μεριμνήσει ώστε να βρεθεί λύση σε θέμα που υπάρχει με μία εργαζόμενη στην καθαριότητα.

Για τις επόμενες ημέρες οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΜΑΣ προγραμματίζουν νέες συνελεύσεις για τον συντονισμό των δράσεων και εκδηλώσεών τους ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

“Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα δεσμευθήκαμε πως η πρυτανεία θα είναι ανοιχτή στον δημοκρατικό διάλογο. Ακούμε τους φοιτητές μας και με διάθεση σύνθεσης, επιδιώκουμε την εξεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων στα προβλήματα των φοιτητών μας, καθώς θεωρούμε δεδομένο το ενδιαφέρον όλων μας για το κοινό μας σπίτι, που είναι το ΑΠΘ. Είναι το Πανεπιστήμιο που βγαίνει κερδισμένο από την ενίσχυση του δημοκρατικού διαλόγου”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου για τη συνάντηση με τους φοιτητές. Σε ό,τι αφορά τα θέματα φοιτητικής μέριμνας που του ετέθησαν εξήγησε πως στις προθέσεις της πρυτανείας είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου χαρτογράφησης και αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ προς όφελος του Ιδρύματος και των φοιτητών, ενώ επιδιώκεται μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις μια ακόμη πιο αποδοτική συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.