Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τη φονική πυρκαγιά

Άκρως σημαντικά μηνύματα προς την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση εντοπίζει η έρευνα πολιτικής επικαιρότητας της Vox Pop Analysis που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Documentο.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε δώδεκα ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά που σημάδεψε για πάντα τους πολίτες της χώρας.
Από τα πιο εντυπωσιακά μηνύματα που αναδύονται από την έρευνα είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που συμμετείχαν βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά από τους πολιτικούς.

«Γκρεμίστε τα αυθαίρετα»

Και αυτό γιατί στο ερώτημα πώς κρίνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις αιγιαλούς και ρέματα απαντά θετικά και μάλλον θετικά το 72,66% των ερωτηθέντων και συγκεκριμένα θετικά το 49,6% και μάλλον θετικά το 23,06%.

Στο ερώτημα εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί η εθνική τραγωδία περίπου το 28% απαντά ότι ήταν «αναπόφευκτη ή μάλλον αναπόφευκτη», ενώ το 69% απαντά ότι «θα μπορούσε να αποφευχθεί ή μάλλον θα μπορούσε να αποφευχθεί».

Στο ερώτημα για το ποιος έχει τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι, το 23,26% απαντά οι προηγούμενες κυβερνήσεις ενώ το 28,43% αποδίδει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση.

Ακόμη το 19,18% αποδίδει την τραγωδία στην έλλειψη συντονισμού των σωμάτων ασφαλείας, το 12,33% αποδίδει ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ ποσοστό 11,13% αναφέρει ότι ευθύνονται οι ίδιοι οι πολίτες που δόμησαν τα αυθαίρετα κτίσματα.