Το πρώτο διεθνές φεστιβάλ ακορντεόν στην Θεσσαλονίκη

Υπό τους ήχους του ακορντεόν, η Θεσσαλονίκη “ταξιδεύει”, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 15 Απριλίου, σε μουσικά “μονοπάτια”, καθώς φιλοξενεί το πρώτο διεθνές Φεστιβάλ ακορντεόν Θεσσαλονίκης.

Ακορντεονίστες από τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Κροατία αλλά και την Ελλάδα, θα παρουσιάσουν, στη διάρκεια των συναυλιών και των εργαστηρίων που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, τη διαδρομή του μουσικού οργάνου σε διάφορα είδη της μουσικής.

“Το ακορντεόν είναι ένα όργανο το οποίο στην Ελλάδα έρχεται στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά, στην πραγματικότητα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε μια τάση εξαφάνισης”, είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Φεστιβάλ. Κωνσταντίνος Ράπτης.

“Από το 1990 και έπειτα, οι ακορντεονίστες έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε ξανά γέφυρες με το όργανο στην Ευρώπη (…) Το ακορντεόν έχει δημιουργήσει καινούργιους κόσμους, το βρίσκουμε πλέον σε πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής και αποτελεί απαραίτητο συστατικό για ορισμένα απ΄αυτά”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Θεσσαλονίκη έχει έντονη πολιτιστική ζωή στην οποία το ακορντεόν, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στην κλασική και σύγχρονη, όσο και στην παραδοσιακή μουσική.

Οι μουσικοί θα παρουσιάσουν, μερικά από τα “πρόσωπα” του ακορντεόν, την ιστορική του διαδρομή, την παρουσία του σε διάφορα είδη μουσικής και τάσεων (το ακορντεόν στο ρεμπέτικο μέσα από τη μουσική της αρμόνικας, το ακορντεόν στη σημερινή πρωτοπορία κ.α) και, τελικά, την “ψυχή” του μουσικού οργάνου.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν δύο σπάνια ρεσιτάλ: Ο Φινλανδός Matti Pulkki παρουσιάζει το ακορντεόν στη σημερινή πρωτοπορία και ο Ηρακλής Βαβάτσικας το ακορντεόνστο ρεμπέτικο μέσα από τη μουσική της αρμόνικας, ενός χαμένου οργάνου. Το φεστιβάλ θα κλείσει με το Ντοέτο Ander Telleria – Mateja Zenzerovic, από την Ισπανία, που θα παρουσιάσουν τις Εικόνες από μία Έκθεση του M.Mussorgsky και άλλες ευφάνταστες μεταγραφές κλασικών ορχηστρικών έργων.

Οι συναυλίες αυτές πλαισιώνονται από τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια/σεμινάρια: Για μεγάλους που παίζουν ακορντεόν και θέλουν να μπουν στον κόσμο του λαΐκού ακορντεόν, με τον Ηρακλή Βαβάτσικα, για πολύ μικρούς που θέλουν να γνωρίσουν το ακορντεόν από κοντά με τη Βασιλική Ψύρρα, για συνθέτες με τον Matti Pulkki και γι’ αυτούς που θέλουν να δουν τον εσωτερικό “κόσμο” του ακορντεόν με τον Παναγιώτη Ζαφειρίου.

Άσπρα και μαύρα κουμπάκια και μία βεντάλια να κάνει αέρα!

Ένα πρωτότυπο και πολύ ενδιαφέρον εργαστήριο για παιδιά, ηλικίας 5 έως 8 ετών, διοργανώνεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ. “Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν δεν χρειάζεται να έχουν ξαναπαίξει ακορντεόν. Μέσα από το εργαστήριο, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν μία πρωτόλεια  σύνθεση, κάτι δικό τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπτης. Μάλιστα, προσέθεσε, ότι οι διοργανωτές έχουν προχωρήσει και ένα βήμα πιο μπροστά, παρέχοντας στα παιδιά ειδικές κατασκευές ακορντεόν που είναι σχεδιασμένες για μικρά παιδιά.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει η μη αστική κερδοσκοπική εταιρεία Be Artive με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το χώρο πολιτισμού “Χορόδεντρο” (στην οδό Καθολικών), με την υποστήριξη των εργαστηρίων σύγχρονης μουσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και με την υποστήριξη πολλών χορηγών. Περισσότερες πληροφορίες για τις συναυλίες και τα εργαστήρια, στην ιστοσελίδα reedblocks.com.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ