Πρωτόγνωρες διαστάσεις έχει πάρει το «χαλί» με φυτοπλαγκτόν που καλύπτει το Θερμαϊκό

Πρωτόγνωρες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο με τις ποσότητες φυτοπλαγκτόν που καλύπτουν τα νερά του Θερμαϊκού κατά μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει από το ΥΜΑΘ τη δράση καθαρισμού στερεών απορριμμάτων του παραλιακού μετώπου επιχειρεί ένα σχέδιο απομάκρυνσης τις δύο τελευταίες ημέρες χωρίς ωστόσο ιδιαίτερα αποτελέσματα.

«Είναι πραγματικά πρωτόγνωρο το μέγεθος που έχει πάρει το συγκεκριμένο φαινόμενο. Πρώτη φορά έχει πάρει τέτοια έκταση και κινείται με τόση ένταση στο Θερμαϊκό κόλπο» αναφέρει μιλώντας στο amna.gr/macedonia ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.,  Κώστας Φυτιάνος.

Οπως εξηγεί ο ίδιος το φαινόμενο έχει φτάσει στο μέγιστο στάδιο της ανάπτυξης και τώρα ξεκινάει το στάδιο της αποσύνθεσης. Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. «Άγνωστο το διάστημα που θα διαρκέσει διότι οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν άμεσα το φαινόμενο και ενδεχομένως, όπως εκτιμώ, να διαρκέσει πάνω από δυο εβδομάδες» αναφέρει ο κ. Φυτιάνος.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το πλοιάριο που ανέλαβε να καθαρίσει το Θερμαϊκό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει» καθώς όπως αναφέρει «είναι για μικρότερης εκτάσης φυτοπλαγκτόν και όχι για την συγκεκριμένη κατάσταση η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις».

Οι επιπτώσεις

Σχετικά με τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του φαινομένου στη θαλάσσια ζωή του Θερμαϊκού κόλπου ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ τονίζει ότι «μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστες».

«Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το συγκεκριμένο φαινόμενο στη θαλάσσια ζωή του Θερμαϊκου και αν από την έλλειψη οξυγόνου δούμε ακόμα και νεκρά ψάρια, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε αν θα αποτελέσει μόνιμη κατάσταση διότι εμφανίζεται συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φυτιάνος.

Πώς δημιουργείται το φυτοπλαγκτόν

Το φαινόμενο αποδίδεται στην  αύξηση των ποσοτήτων συστατικών που καταλήγουν στον κόλπο (ενώσεις αζώτου και φωσφόρου), «συνήθως εξαιτίας της παράσυρσης υπολειμμάτων λιπασμάτων από τους αγρούς, με τις βροχές και με τα ποτάμια» έχουν ως αποτέλεσμα τον «ευτροφισμό», δηλαδή, την παροχή πλεονάζουσας «τροφής» και την υπερανάπτυξη των φυκιών.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...