Πρωτόγνωρη διαδήλωση στη Νέα Υόρκη για την ελευθερία της ενημέρωσης

Σε μία ένδειξη υποστήριξης του Τύπου που πλήττεται από την κυβέρνηση Τραμπ, περίπου 250 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Νέα Υόρκη για να εκφράσουν τη στήριξή τους στην εφημερίδα New York Times και σε άλλα μέσα ενημέρωσης. Είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται μία συγκέντρωση για να υποστηριχθεί η ενημέρωση γενικά και ο Τύπος ειδικότερα. Προηγήθηκε μία εβδομάδα κατά την οποία ο Λευκός Οίκος εξαπέλυε πυρά κατά μέσων ενημέρωσης με δημοκρατικό προσανατολισμό, όπως οι New York Times, οι Los Angeles Times ή το CNN. Υπενθυμίζεται ότι ο Λευκός Οίκος απαγόρευσε στα μέσα αυτά την πρόσβαση στο καθημερινό μπρίφιγκ του εκπροσώπου του Τραμπ.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του κτιρίου των New York Times , κοντά στην Τάιμς Σκουέρ, κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν αναρτημένη η πρώτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος για την ελευθερία του Τύπου. Κάποιοι εκ των διαδηλωτών είχαν καλυμμένο το στόμα τους με ταινία, για να συμβολίσουν την απόπειρα φίμωσης των μέσων ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις όσων συμμετείχαν στη διαδήλωση: «Κάθε φορά που ένα αυταρχικό πρόσωπο ή δικτάτορες αναλαμβάνουν τον έλεγχο, φιμώνουν τον Τύπο. Είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν», ανέφερε η Ντόνα Μαρί Σμιθ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και συνδρομήτρια των New York Times περισσότερα από 40 χρόνια, ενώ η Μπέτσι Απλ, δικηγόρος ειδικευμένη σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε: «Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ελεύθερο και ανεξάρτητο Τύπο, και αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση: Να τον κάνει να σιωπήσει. Αλλά δεν θα τους επιτρέψουμε να το κάνουν».