Πρώτος γύρος για την ανάδειξη του σοσιαλιστή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

Διεξάγεται σήμερα ο πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου των γάλλων Σοσιαλιστών, τρεις μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Οι υποψήφιοι είναι επτά και ο νικητής θα κληθεί να ανταποκριθεί στο δύσκολο εγχείρημα συσπείρωσης της αριστεράς σε μια προεκλογική μάχη στην οποία κυριαρχούν οι υποψήφιοι της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν και Μαρίν Λεπέν αντίστοιχα.
Από τους επτά, ως φαβορί παρουσιάζονται τρεις: ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος ρίχθηκε στην κούρσα αφού ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, και δύο πρώην υπουργοί που δεν έχουν σταματήσει να επικρίνουν την πολιτική που ακολουθείται από το 2014: ο Μπενούα Χαμόν και ο Αρνό Μοντεμπούργκ. Ένας άλλος πρώην υπουργός, ο Βενσέν Πεγιόν, μοιάζει να ακολουθεί από μακριά, όμως η ομάδα του προειδοποιεί για μια «έκπληξη» στις κάλπες. Υποψήφιοι είναι επίσης η πρόεδρος του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς Σιλβιά Πινέλ και δύο οικολόγοι: ο Φρανσουά ντε Ριγκί και ο Ζαν-Λικ Μπεναμιά.
Ο Βαλς, προερχόμενος από τη δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών, κατά την εσωκομματική προεκλογική εκστρατεία-εξπρές, προειδοποίησε κατά των «ψευδών υποσχέσεων» που έδωσαν οι αντίπαλοί του, αναφερόμενος κυρίως στον πρώην υπουργό Παιδείας Χαμόν και στο σχέδιό του για την υιοθέτηση ενός καθολικού εισοδήματος 750 ευρώ για όλους τους Γάλλους, το κόστος του οποίου εκτίμησε ότι είναι τεράστιο. «Η αριστερά κερδίζει όταν είναι αξιόπιστη, με προτάσεις που είναι αξιόπιστες», έχει πει ο Βαλς, ο οποίος, όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, τον Δεκέμβριο, φαινόταν να είναι το φαβορί, όμως πλέον έχει χάσει την ώθησή του. Από την άλλη ο Χαμόν χαίρει μιας ευνοϊκής δυναμικής από τις δημοσκοπήσεις και έχει δηλώσει ότι πιστεύει πως «έχει έρθει η ώρα μου». Στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των προκριματικών μαζί με τον Χαμόν εμφανίζεται ο Μοντεμπούργκ, που έχει αυτοανακηρυθεί υποψήφιος «των εργαζόμενων» και του «made in France». Ο Μοντεμπούργκ έχει επικρίνει τον Ολάντ για τη λιτότητα και τις υποσχέσεις που δεν τήρησε αναφορικά με την Ευρώπη.
Μεγάλος άγνωστος του πρώτου γύρου των προκριματικών είναι η συμμετοχή, την οποία παρακολουθούν με προσοχή οι αναλυτές. Σύμφωνα με γάλλους αρθρογράφους, μια ενδεχόμενη μικρή συμμετοχή στις προκριματικές εκλογές θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την επιβίωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι θα συμμετάσχουν «1,8 με 2,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι», την ώρα που στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς συμμετείχαν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε έναν από τους δύο γύρους. Συνολικά 7.530 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν σήμερα στη Γαλλία και η συμμετοχή θα κοστίζει ένα ευρώ.