Ψάχνει συμμάχους ο Ν. Ταχιάος…

Αναμένοντας να οριστικοποιηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στον δήμο Θεσσαλονίκης και με επικρατέστερο σενάριο, στην αναμέτρηση του Β γύρου των δημοτικών εκλογών, να έχουμε το δίδυμο Ν. Ταχιάο – Κ. Ζέρβα, όλες οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κλίμα, μάλλον, ευνοεί τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Ο Ν. Ταχιάος ελπίζει να απορροφήσει ψήφους κυρίως από τον παραδοσιακό χώρο της δεξιάς και προφανώς θα επενδύσει στον πατριωτισμό των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι θα κληθούν να στηρίξουν τον εκλεκτό του κόμματος. Να ψηφίσουν δηλαδή αυτόν που έχει το κομματικό χρίσμα και αποτελεί και προσωπική επιλογή του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, του νικητή των ευρωεκλογών. Η πολιτικοποίηση και η κομματικοποίηση της αναμέτρησης είναι μονόδρομος.

Ωστόσο υπάρχει ένα πρόσκομμα: να θυμίσουμε ότι η ΝΔ έγκαιρα, με εγκύκλιο της, είχε άρει τις πειθαρχικές συνέπειες για όσα στελέχη του κόμματος επέλεγαν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις δημοτικές εκλογές, χωρίς χρίσμα. Έδειξε δηλαδή ανοχή στους γαλάζιους αντάρτες, γιατί επιδίωκε την συσπείρωση για τις ευρωεκλογές. Γι αυτό λοιπόν δεν θα είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί η κομματική πειθαρχία. Η τήρηση της γραμμής επαφίεται κυρίως στον πατριωτισμό των μελών και των οπαδών του κόμματος. Εξάλλου ο Κ. Ζέρβας ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ενώ ο Γ. Ορφανός επί σειρά ετών υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ.

Δεν πάμε με Ταχιάο…

Το κλίμα πάντως στο στρατόπεδο του Γ. Ορφανού είναι κλίμα αναμονής αλλά και άρνησης. «Δεν λέμε ναι στον Ταχιάο, εδώ πάμε για επανακαταμέτρηση των σταυρών για να βρεθούμε αντίπαλοι» σχολίασε στέλεχος της επικοινωνιακής ομάδας του Γ.Ορφανού. Να θυμίσουμε επίσης πως οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν είναι τόσο καλές μετά τις επανειλημμένες αιχμές του Ν. Ταχιάος κατά του πρώην υπουργού. Μάλιστα ο Ν. Ταχιάος είχε χαρακτηρίσει τον Γ. Ορφανό «εφεδρεία του ΣΥΡΙΖΑ».

Αρνητικά είναι τα μηνύματα για το Ν. Ταχιάο που στέλνει και ο Π. Ψωμιάδης. Ο Ν. Ταχιάος από την αρχή του προεκλογικού αγώνα δεν είχε καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τον Π. Ψωμιάδη τον οποίο είχε χαρακτηρίσει ακραίο κι ανεπιθύμητο. «Το προσκλητήριο μου δεν απευθύνεται στον Ψωμιάδη» είχε δηλώσει, με τον Π. Ψωμιάδη να χαρακτηρίζει τον Ν. Ταχιάο, «ξένο με την κοινωνία της πόλης».

Από το χώρο της δεξιάς, πιθανοί σύμμαχοι του Ν. Ταχιάου, θα μπορούσαν να είναι ο Μάκης Κυριζίδης και ο Χάρης Αηδονόπουλος, με τον πρώτο να έχει στενές σχέσεις με τον Γ.Ορφανό και τον δεύτερο να διατηρεί δεσμούς με τον Α. Τζιτζικώστα, ο οποίος κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη μάχη στο δήμο Θεσσαλονίκης. Προφανώς το πάζλ της Θεσαλονίκης για τη ΝΔ είναι δύσκολο και φαίνεται δισεπίλυτο και θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια και μαεστρία για να συμπληρωθεί σε καθαρή και ευδιάκριτη εικόνα.

Μάλλον θα στηρίξουν Ζέρβα…  

«Τι θα κάνετε στο β γύρο», ρωτήσαμε έμπειρο στέλεχος της παράταξης της Κ. Νοτοπούλου και απάντησε: «τίποτα επισήμως, δεν θα δώσουμε γραμμή, αλλά αν με ρωτάς προσωπικά για Ταχιάο ή Ζέρβα, λέω σαφώς να πάμε με Ζέρβα». «Δεν το συζητάμε για Ταχιάο» ήταν επίσης ένα άλλο σχόλιο υποψηφίου της ίδιας παράταξης που παρατήρησε πως «πολιτικά η ήττα Ταχιάου είναι πιο χρήσιμη».

Αυτό άλλωστε φοβούνται στο στρατόπεδο του Κ. Ζέρβα. Θεωρούν ότι η προκήρυξη των εθνικών εκλογών θα λειτουργήσει υπέρ του Ν. Ταχιάου. Η ΝΔ θα επιδιώξει πάση θυσία να κομματικοποιήσει τις επαναληπτικές εκλογές στο δήμο Θεσσαλονίκης, διότι μία ήττα του Ν. Ταχιάου, ενόψει των εθνικών εκλογών, δεν θα έστελνε θετικά μηνύματα στη βάση του κόμματος.

Από την κεντροαριστερά επίσης ο Ν. Ταχιάος δεν έχει να ελπίζει πολλά πράγματα. Θεωρητικά το ΚΙΝΑΛ που αντιτάσσεται στον δικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ήθελε μία νίκη της ΝΔ στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας και θα προτιμούσε τον Κ. Ζέρβα, στον συνδυασμό του οποίου συμμετέχουν αρκετά στελέχη της κεντροαριστεράς.

Ίσως ένα κομμάτι του ΚΙΝΑΛ, ιδίως η πτέρυγα των εκσυγχρονιστών -Βενιζελικών, θα στηρίξει τον Ν. Ταχιάο, όπως και τοπικά στελέχη του Ποταμιού που ήδη φλερτάρουν με τη ΝΔ. Οι πολίτες όμως που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, δεν θα το κάνουν. Ο Σπύρος Βούγιας πολιτικά είναι πιο κοντά στον Κ. Ζέρβα όπως και ο Π. Λεκάκης αλλά και ο απερχόμενος δήμαρχος Γ. Μπουτάρης. Το πιο πιθανό είναι οι εν λόγω να στοιχηθούν με τον Κ. Ζέρβα, ο οποίος να θυμίσουμε, ήταν από τα κεντρικά στελέχη της Πρωτοβουλίας και παρότι έχει συνεργαστεί με τη ΝΔ, το στίγμα που προβάλει είναι το στίγμα του κεντρώου και μετριοπαθούς πολιτικού.

Ανάλογη στάση πιθανά να κρατήσουν και οι Οικολόγοι και να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη συμπάθεια ή ανοχή τον Κ. Ζέρβα ενώ από την κομμουνιστική Αριστερά κανείς εκ των δύο δεν πρέπει να ελπίζει σε στήριξη…

Φ.Δ.