Ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Ψήφισμα για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του.

“Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι το έγκλημα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισής του αποτελεί χρέoς, πρωτίστως προς τα θύματα, αλλά και μια καλή υπηρεσία στην ανθρωπότητα”, αναφέρεται στο ψήφισμα.

Προστίθεται επίσης πως το Δημοτικό Συμβούλιο “εκφράζει την συμπαράσταση στους δίκαιους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού για τη διεθνοποίηση του ζητήματος της Γενοκτονίας και καλεί την πολιτική ηγεσία του τόπου να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την αναγνώριση των εγκλημάτων και κατά των χριστιανικών πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας και μετέπειτα τουρκικής δημοκρατίας”.

Ο κ.Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, αναφέρθηκε στις χωριστές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και φέτος στη Θεσσαλονίκη. “Το δυσάρεστο είναι πως εκτός από πέρσι που έγινε μία κοινή εκδήλωση, φέτος δεν κατάφεραν οι Ομοσπονδίες να συνεννοηθούν. Πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση μια σειρά δράσεων”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, απουσίαζε στην Αθήνα καθώς στη Βουλή πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μέσω επιστολής του, που διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ.Καλαφάτης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Σήμερα, 100 χρόνια από την πιο μελανή μέρα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, οφείλουμε να κάνουμε τη μνήμη στο άδικο, πρόσκληση ενότητας κι αγώνα. Για να μην υπάρξουν ποτέ στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ