Ψηφίστηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία

Σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές στην ψυχική υγεία στοχεύει το υπουργείο Υγείας με το νομοσχέδιό του το οποίο υπερψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία και παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την κατάθεση σειρά εκπρόθεσμων υπουργικών τροπολογιών. Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων. Καταψήφισαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, ενώ το Ποτάμι δήλωσε «παρών».

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι μία ακόμα μεταρρυθμιστική παρέμβαση για το δημόσιο σύστημα Υγείας. «Μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει το προοδευτικό όραμα αυτής της μεταρρύθμισης, τομής στην ψυχική υγεία, σε συνέργεια και με το υπουργείο Εργασίας. Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι και προσηλωμένοι στον στόχο αποασυλοποίησης όλων των ψυχιατρείων» τόνισε και κατηγόρησε όσους «αναπαράγουν την καταστροφολογία και υποστηρίζουν ότι είναι η χειρότερη περίοδος με αυτή την κυβέρνηση» ότι «προσβάλλουν την νοημοσύνη και των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας και των πολιτών».

«Υπήρξαν πολύ συγκεκριμένα δείγματα γραφής της σημερινής κυβέρνησης. Πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, τομή, και κοινωνικού χαρακτήρα είναι η πρόσβαση στην ασφαλιστική κάλυψη όλων, χωρίς εισοδηματικά ή εργασιακά κριτήρια», τόνισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε: «Καταφέραμε και κρατήσαμε όρθιο, και το προσωπικό και το σύστημα υγείας, με ενέσεις χρηματοδοτικές. Προσλάβαμε 2.200 άτομα μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που ανέλαβε ήδη υπηρεσία στα νοσοκομεία. Αυτά τα γνωρίζουν και οι εργαζόμενοι και οι πολίτες».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που είναι στην εξουσία και παρά τις διακηρύξεις της, δεν έχει κάνει τίποτα. «Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει το νομοσχέδιο είναι συρραφή διευθετήσεων που δεν ικανοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Και τώρα στην κατάρρευση που βρίσκεται η κυβέρνηση, πιστεύει ότι μπορεί να σωθεί με αυτά. Ποτέ όμως, καμία κυβέρνηση και σε καμία συγκυρία και με κανένα ρουσφετολογικό μέτρο δεν σώθηκε από αυτά», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Γιόγακας, υποστήριξε ότι «το νέο σύστημα διοίκησης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, κινδυνεύει να αποτελέσει «πουκάμισο αδειανό», ενώ ρουσφετολογικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Λεωνίδας Γρηγοράκος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ικανοποιεί επιμέρους ομάδες υιοθετώντας ακραίες θέσεις. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε αποσπασματικό το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για αναβάθμιση της ψυχικής υγείας, αλλά για ενίσχυση και προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων.  «Δεν μας βρίσκει γενικά αντίθετους το νομοσχέδιο», σημείωσε η εισηγήτρια της Ένωσης Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου και τάχθηκε υπέρ της αρχής του, ενώ, για «μετέωρο βήμα στην μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας», μίλησε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.