Ψήνεται η συνεργασία Βούγια και Λεκάκη και λόγω ευρωεκλογών.…

Το γράψαμε προχθές πως δεν αποκλείεται η συνεργασία των συνδυασμών των υποψήφιων δημάρχων Θεσσαλονίκης Σπύρου Βούγια και Πέτρου Λεκάκη. Οι πρώτες κινήσεις και επαφές έχουν γίνει και απομένει να δούμε το αποτέλεσμα. “Έχουμε κάνει ένα βήμα διαλόγου αλλά ακόμα δεν έχει κλείσει τίποτα” διευκρινίζει ο Σπύρος Βούγιας, που θεωρεί ότι υπάρχει κοινό πολιτικό έδαφος ώστε οι δύο συνδυασμοί να προχωρήσουν μαζί στις δημοτικές εκλογές και να ισχυροποιήσουν τη θέση μίας ενιαίας παράταξης για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί πως ήδη ο Γιώργος Δημαρέλος, νυν αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ των κεντρικών στελεχών του συνδυασμού Λεκάκη, “Θεσσαλονίκη Πρώτη”, φέρεται να έχει συμφωνήσει να προσχωρήσει στον συνδυασμό του Σπύρου Βούγια, «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη». Από την πλευρά του Σπύρου Βούγια η εικόνα είναι καθαρή. Πως λέει, είμαστε όμορες παρατάξεις, δεν έχουμε μεγάλες προγραμματικές διαφορές μπορούμε να συγχρωτιστούμε και να ενωθούμε σε ένα ενιαίο συνδυασμό. Ο επικεφαλής προκύπτει από τον συνδυασμό που φέρεται να έχει το προβάδισμα δηλαδή την “Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη” που να σημειωθεί διαθέτει και την υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού. Από την άλλη, ο Πέτρος Λεκάκης εμφανίζεται ως διεκδικητής του χρίσματος Μπουτάρη, έχει στο πλευρό του πολλά στελέχη της “Πρωτοβουλίας”, έχει τον αέρα του νέου, αλλά δημοσκοπικά βρίσκεται πολύ πίσω και δεν τραβάει, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκειες κι αποχωρήσεις στελεχών.

Εμείς πάντως ξέρουμε ότι υπάρχει πίεση κεντρικά απο το ΚΙΝΑΛ -ΠΑΣΟΚ οι δυο συνδυασμοί να τα βρουν και να πάνε έστω σε …σύμφωνο συμβίωσης. Δεν ξέρουμε τι ρόλο θα παίξει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης που φέρεται να ελέγχει δυνάμεις που στηρίζουν τον συνδυασμό “Θεσσαλονίκη Πρώτη”, αλλά η Φώφη είναι υπέρ της κοινής έκφρασης της κεντροαριστεράς στο δήμο Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν όμως μέλη της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ που ακούνε Βούγια και τρέχουν …στον Ανδρουλάκη. Όμως έρχονται και οι ευρωεκλογές και η διασπορά δυσαρέσκειας φέρνει και… διασπορά των ψήφων…

Η πρώτη πάντως αντίδραση Λεκάκη ήρθε με ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, δεν απέκλεισε τη συνεργασία αλλά έθεσε εμμέσως το ζήτημα του επικεφαλής. Ποιος δηλαδή θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε άλλωστε το πρωί και στο “Ράδιο Θεσσαλονίκη”, “ο Σπ. Βούγιας προσπάθησε δύο φορές να είναι υποψήφιος, έκανε το πέρασμα του από την κεντρική πολιτική σκηνή, γυρνάει τώρα πάλι για μια τελευταία προσπάθεια όπως ο ίδιος λέει ας έρθει να την κάνουμε μαζί την προσπάθεια”.

Ποια θα είναι η κατάληξη; Οι πληροφορίες λένε πως θα ασκηθούν πιέσεις από πολλές πλευρές, ώστε να υπάρξει ενοποίηση και να αλλάξει το προεκλογικό σκηνικό. Όλα τα δεδομένα πάντως συνηγορούν προς αυτή τη κατεύθυνση και ο Λεκάκης δεν λέει όχι. Ίσως να είναι και θέμα ωρών. Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από το τι θα πουν στελέχη της παράταξης Λεκάκη, όπως η Έλ. Χρυσίδου, ο Αλ. Μπαρμπουνάκης, ο Λάζ. Ζαχαριάδης, η Μ. Πασχαλίδου κ.α. Και αυτό που σίγουρα θα μετρήσει είναι αν η ενοποίηση θα αυξήσει τις προοπτικές εκλογής…

Φ.Δ.