“Ήρθε η ώρα των πολλών, έχουμε τη δύναμη για να εκφραστεί μια νέα προοδευτική πολιτική”

Τη σπουδαιότητα των ευρωεκλογών ενόψει της ανόδου της ακροδεξιάς και την ανάγκη συμμετοχής σε αυτές ώστε να αλλάξουμε την Ευρώπη, ανέλυσαν οι ομιλήτριες και οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος, στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση άνοιξε με το συντονιστή της Ν.Ε.Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Δουίτση, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό. Στην εκδήλωση μίλησαν, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  η Καστελίνα Λουτσιάνα, ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης , ολυμπιονίκης στο τάε κβον ντο και η Άννα Τσάτσου – Παπαδημητρίου, νομικός, πρώην αντιπεριφερειάρχης  Κεντρικού Τομέα Αθηνών, υποψήφιες και υποψήφιοι για την Ευρωβουλή. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία μετέφερε το ελπιδοφόρο μήνυμα συσπείρωσης και κινητοποίησης από όλη την Ελλάδα. Μίλησε για μια κρίσιμη μάχη η οποία θα αποτελέσει και πρόκριμα για τις εκλογές του Οκτωβρίου, ώστε να συνεχιστεί η αριστερή, προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα. Και γι’ αυτό ενώνουμε δυνάμεις. Γιατί μας ενώνει το κοινό αξιακό μας βάθρο και η δέσμευσή μας να πούμε όχι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Γιατί αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική Ευρώπη και δε θέλουμε να δούμε ξανά τη σκληρή νεοφιλελεύθερη δεξιά στη χώρα μας.

Αναφερόμενη στην κρίση είπε πως δεν ήταν νομοτέλεια αλλά αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής. Και με πολιτική απόφαση αντιμετωπίστηκε. Όμως, «αυτή τη στιγμή διαλύεται η συνοχή της Ευρώπης και σηκώνει κεφάλι ο φασισμός που πιστεύαμε πως είχαμε ξεμπερδέψει με αυτόν», είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου τονίζοντας πως το φαινόμενο αυτό αντιμετωπίζεται μόνον πολιτικά.  Αναφερόμενη στην Ελλάδα, είπε πως τους τελευταίους 8 μήνες εφαρμόζονται όλα όσα είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Η άνοδος του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η μη περικοπή των συντάξεων, οι 120 δόσεις, η 13 σύνταξη, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια.   Και όλοι αναγνωρίζουν την ανοδική πορεία της χώρας. Και η ΝΔ προσπαθεί να απαξιώσει τα μέτρα, υποστηρίζοντας πως είναι παροχές. Αλλά δεν είναι παροχές, είναι μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται. Και όποιος τα θεωρεί ψίχουλα, αυτός ζει σε άλλον κόσμο, εκτός πραγματικότητας.

«Σήμερα αναδεικνύονται οι διαχωριστικές γραμμές», τόνισε> «Μιλάμε για δύο πόλους. Έναν νεοφιλελεύθερο, ακροδεξιό και έναν αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό. Και υπάρχει ανάγκη να εκφραστεί μια νέα προοδευτική πολιτική. Γι’ αυτό ενώνουμε δυνάμεις. Είμαστε εδώ και προτάσσουμε την πολιτική μας πρόταση για την Ελλάδα και την Ευρώπη των πολλών», κατέληξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στη συνέχεις ανέβηκε στο βήμα μια θρυλική μορφή της ιταλικής και της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Η αειθαλής Λουτσιάνα Καστελίνα, η οποία κοσμεί με την παρουσία της το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατική Συμμαχία.

Ξεκινώντας είπε πως για πρώτη φορά πήρε μέρος σε εκλογές το 1948. Από τότε το έχει κάνει πάνω από πενήντα προεκλογικές εκστρατείες, για την Αριστερά, για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Όμως για πρώτη φορά κάνει προεκλογική εκστρατεία και είναι υπέρ της κυβέρνησης. Για πρώτη φορά πιστεύει πως η κυβέρνηση είναι καλή και έχει δίκιο. «Αισθάνομαι ευγνώμων που είμαι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά η Λουτσιάνα Καστελίνα.

Αναφερόμενη στις ευρωεκλογές είπε πως είναι σημαντικές επειδή, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ιταλία, επανεμφανίζεται η ακροδεξιά και ο φασισμός που ζητούν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διάλυσή της. Είπε πως όλα αυτά είναι δύσκολα για την Αριστερά επειδή και εμείς είμαστε επικριτικοί προς την πολιτική της Ε.Ε. η οποία παραδόθηκε στη δικτατορία της παγκόσμιας αγοράς.  «Ανήκω σε μια Αριστερά που ξέρει πως η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας είναι αδύνατη. Καμιά χώρα δεν μπορεί να το κάνει μέσα στις συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης ανθρωπότητας», υποστήριξε η κ. Καστελίνα. Χαρακτήρισε την Ευρώπη ως το ιστορικό πεδίο μέσα στο οποίο οφείλουμε σήμερα να αγωνιστούμε αν θέλουμε μια πραγματική προοδευτική λύση. Και αναφερόμενη στην ελληνική περίπτωση είπε πως γι’ αυτό ο Τσίπρας δεν επέλεξε την αποχώρηση από το ευρώ αλλά πάλεψε εντός. Δυστυχώς όμως έμεινε μόνος, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τον υποστήριξε «ούτε η Ιταλία και ντρέπομαι γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.  Γιατί όμως χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη; Την απάντηση την έδωσε η ιταλίδα αγωνίστρια της Αριστεράς, υποστηρίζοντας πως μόνον με την Ευρώπη μπορούμε να ελέγξουμε τις μεγάλες εταιρίες και έφερε ως παράδειγμα την Μπάγιερ και την Μονσάντο, η οποία εξαγοράστηκε από την πρώτη. Εταιρίες οι οποίες έχουν κατηγορηθεί πως τα φυτοφάρμακά τους προκαλούν καρκίνο.

Εδώ έκανε μία παρένθεση για να πει αυτό που διάβασε πριν 3 μέρες σε γερμανική εφημερίδα. Κάτι τρομακτικό, όπως το χαρακτήρισε. Το δημοσίευμα έλεγε πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο απαγόρευσε την εισαγωγή λιπασμάτων της Μπάγιερ (Μονσάντο) στη χώρα του. Και τώρα οι εταιρίες αυτές χρηματοδοτούν τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Γουαιδό, με σκοπό την ανατροπή του Μαδούρο!  Τελειώνοντας η Λουτσιάνα Καστελίνα άφησε ένα αισιόδοξο μήνυμα όσον αφορά την άνοδο του γυναικείου κινήματος. Ακόμη και σε χώρες όπου η ακροδεξιά σαρώνει, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία αλλά και η Λατινική Αμερική, το γυναικείο κίνημα σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο.

Τρίτος πήρε το λόγο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, και υποψήφιος ευρωβουλευτής Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Οι πρώτες του λέξεις ήταν «δυστυχώς η ακροδεξιά έχει γίνει της μόδας», δίνοντας έτσι το στίγμα των επικείμενων ευρωεκλογών. Αναφέρθηκε στην άνοδο του φασιστικού VOX στην Ισπανία αλλά και στην Ουγγαρία, όπου ο Όρμπαν κέρδισε με αντιμεταναστευτική ατζέντα χωρίς στη χώρα να υπάρχει ούτε ένας μετανάστης ή πρόσφυγας! Η ακροδεξιά είπε, εμφανίζεται ως φιλολαϊκή και αντισυστημική και μόλις γίνει κυβέρνηση μετατρέπεται σε συστημική. Έτσι στην Ουγγαρία καταργήθηκε το 8ωρο ενώ ψηφίστηκε νόμος που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να κάνουν 400 ώρες υπερωρίες δίνοντας το δικαίωμα στους εργοδότες να τους πληρώσουν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια1 Ενώ στην Αυστρία καθιερώθηκε η 12ωρη εργασία!

Είπε ακόμη και για την περίπτωση Μπολσονάρο στη Βραζιλία ο οποίος μόλις εξελέγη άρχισε να ξεπουλά τη δημόσια περιουσία και επιτέθηκε στα δικαιώματα των αυτοχθόνων του Αμαζονίου. Την ίδια πολιτική βλέπουμε πως σχεδιάζει και η ΝΔ στην Ελλάδα, είπε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για την κατάργηση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση 7ήμερης εργασίας. Θύμισε επίσης αυτό που είπε ο Μάκης Βορίδης, πως εάν έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοιοι θεσμοί οι οποίοι θα αποκλείουν την Αριστερά από το να ξαναέρθει στην κυβέρνηση αναδεικνύοντας έτσι την ακροδεξιά στροφή της παραδοσιακής κεντροδεξιάς στην Ελλάδα.

Τελειώνοντας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι απλά μια μικρογραφία σε όλο αυτό που συμβαίνει ανά τον κόσμο.

Στη συνέχεια μίλησε η νομικός, και υποψήφια για την ευρωβουλή, Άννα Τσάτσου – Παπαδημητρίου. Ξεκινώντας θυμήθηκε τα φοιτητικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη όπου γνώρισε και τον άντρα της, τον καθηγητή Γιώργο Παπαδημητρίου, ο οποίος δε ζει πια, αλλά και ανθρώπους σα το Μανόλη Αναγνωστάκη και τη Ζώγια Χρονάκη. Θυμήθηκε τα χρόνια του ΚΚΕ εσωτερικού και τις ατελείωτες συζητήσεις. Μιλώντας εκτός κειμένου «επειδή οι προηγούμενοι ομιλητές τα είπαν σχεδόν όλα», όπως είπε, μετέφερε και τη δική της αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Μίλησε για μια Ευρώπη η οποία βρίσκεται σε οικονομική, κοινωνική, πολιτική και οικολογική κρίση. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αναφερόμενη στους ευρωπαίους σοσιαλιστές είπε πως, σε αντίθεση με το ΚΙΝΑΛ, άρχισαν να το καταλαβαίνουν, και να συμφωνούν σε μία συμπόρευση με την Αριστερά.

Μπροστά στον κίνδυνο της ακροδεξιάς πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση και όπως λένε κάποιοι στην Ευρώπη πρέπει «να ενωθούμε όλες οι δυνάμεις που πιστεύουμε στην Ευρώπη και να κάνουμε μια συμμαχία που να αρχίζει από τον Τσίπρα και να τελειώνει στον Μακρόν».

«Πρέπει να ενωθούμε και να χτίσουμε μια ευρεία συμμαχία. Έτσι θα νικήσουμε για την Ευρώπη των πολλών», κατέληξε.

Τελευταίος μίλησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος συμφώνησε με την περιγραφή που έκανε η Λουτσιάνα Καστελίνα για την Ευρώπη και για το πώς κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε δε πως σήμερα η εικόνα της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερη. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως όσα πετύχαμε ήταν πολύ σημαντικά, θετικά και με αριστερό πρόσημο. Και τα πετύχαμε «εκτός έδρας, κόντρα στο ρεύμα και με πουλημένο διαιτητή», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στο κλίμα που αντιμετώπισε στην Ευρωβουλή, όταν εξελέγη το 2014. Είπε πως το κλίμα ήταν εμπρηστικό, πως τους κοιτούσαν περίεργα. Και ενώ φαινόταν ο κίνδυνος της ακροδεξιάς που ερχόταν, αυτό που κυριαρχούσε στο Ευρωκοινοβούλιο ήταν ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό ακόμη και από τη μεριά των σοσιαλιστών. Και συνέχισε λέγοντας «προσπαθήσαμε να σπάσουμε το μπετόν, να δημιουργήσουμε ρήγματα».

Όπως υποστήριξε ο κ. Παπαδημούλης ο μικρός ΣΥΡΙΖΑ από παλιά καλλιεργούσε την ιδέα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Μίλησε ακόμη για το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ‘όπως ο σοσιαλισμός ή θα είναι δημοκρατικός ή δε θα υπάρξει έτσι και η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική και προοδευτική ή δε θα υπάρξει.

Στη συνέχεια έκανε μια αναδρομή στις δεκαετίες του 1990 και του 2000, όταν κάποιοι άνθρωποι κράτησαν ζωντανή τη φλόγα της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Και συνέχισε με τα όσα συνέβησαν το 2015. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης. «Τι έπρεπε να κάνουμε; Να δραπετεύσουμε;», είπε δικαιολογώντας τη στάση που είχε κρατήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Τελειώνοντας είπε πως ο Τσίπρας αν και κυβερνά 4,5 χρόνια, είναι πρωθυπουργός μόνον 8 μήνες, υπονοώντας πως μόνον μετά την αποδέσμευση από τα μνημόνια η κυβέρνηση εφαρμόζει τη δική της πολιτική. «Νομίζω λοιπόν πως αξίζει να του δώσουμε ακόμη μια τετραετία», κατέληξε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, η υφυπουργός Παιδείας, Μερόπη Τζούφη, οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Αμανατίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γιάννης Κρεστενίτης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρώην βουλευτής Χάρης Τσιόκας κ.α.

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...