Ρετροσπεκτίβα του Ai Weiwei στη Φλωρεντία φέρνει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το προσφυγικό

H πρώτη μεγάλη έκθεση του Ai Weiwei, του σπουδαίου αυτού εικαστικού καλλιτέχνη και ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επί ιταλικού εδάφους, με τίτλο «Libero, δηλαδή ελεύθερος, φιλοξενείται στη Φλωρεντία, στο Palazzo Strozzi, το οποίο ο Ai Weiwei «ντύνει», καλύπτει εξωτερικά, με φουσκωτές σωστικές λέμβους.

Πρόκειται για το Reframe, ένα από τα σημαντικότερα έργα της έκθεσης, με 22 φουσκωτές σωστικές λέμβους, εγκατεστημένες στην πρόσοψη του Palazzo Strozzi. Τοποθετημένες στα αναγεννησιακά παράθυρα θέλουν να προσελκύσουν την προσοχή των επισκεπτών, Φλωρεντινών και ξένων, στη μοίρα των προσφύγων που ρισκάρουν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Θέλουν επίσης, έμμεσα, να ασκήσουν κριτική στον χειρισμό εκ μέρους της Ευρώπης της κρίσης του προσφυγικού.

Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πλήθος έργων του Ai Weiwei, εγκαταστάσεις, βίντεο, φωτογραφίες, γλυπτά και αντικείμενα, μια πραγματική επιτομή της πολιτικής και κοινωνικής δράσης και επίδρασής του, στο Palazzo Strozzi της Φλωρεντίας, μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2017.