Η ρητορική των ακροδεξιών στη Γερμανία

Ευρωσκεπτικιστές, ακροδεξιοί, ρατσιστές, ξενοφοβικοί και ισλαμοφοβικοί, υπερεθνικιστές, φιλοναζί ή νεοναζί; Μα μήπως τους αδικούμε; Δύσκολο. Ας δώσουμε το λόγο στους ίδιους τους εκλεγμένους βουλευτές και ηγετικά στελέχη του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (ΑfD) -σε τοπικό και σε ομοσπονδιακό επίπεδο- να συστηθούν. Η δημοκρατία εξάλλου το επιτρέπει και δεν τους κυνηγά παντού, όπως υποσχέθηκε να κάνει ο συνιδρυτής και συμπρόεδρός του Αλεξάντερ Γκάουλαντ στην κ. Μέρκελ και την μέλλουσα κυβέρνησή της.

Στις 3 Οκτωβρίου η Φράουκε Πέτρι, η «μετριοπαθής» πρώην αρχηγός της AfD, η οποία αποχώρησε την επομένη των εκλογών και ίδρυσε το νέο “συντηρητικό αλλά φιλελεύθερο” «Μπλε Κόμμα», σε λόγο της για την γερμανική ενοποίηση, ο οποίος πέρασε μάλλον απαρατήρητος, προφήτεψε σύγκρουση μεταξύ της Ευρώπης και των (ήδη) εγκατεστημένων “αποδεκτών χρημάτων” και του “κουρελοπρολεταριάτου” του αφρο-αραβικού κόσμου». Η κ. Πέτρι έθεσε επίσης το ερώτημα «Μα τι πρέπει να συμπεράνει κανείς από αυτήν την καμπάνια περί πολύχρωμης Γερμανίας; Πολύχρωμα είναι και τα απόβλητα»…

Από τότε που ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ο αντιπρόεδρος του AfD , ανακηρύχτηκε συνεπικεφαλής του ψηφοδελτίου του AfD (μαζί με την Αλίτσε Βάιντελ) τέτοιου είδους ξενοφοβικές έως ρατσιστικές εκφράσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη. Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς ακόμα και για κομματικό δόγμα αφού ολόκληρο το προεδρείο του AfD εκτροχιάζεται λεκτικά και χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως ο -δυσμετάφραστος αλλά σημασιολογικά φορτισμένος- ναζιστικός όρος «εθνολαϊκή/εθνοφυλετική κοινότητα» (γερμ.«v?lkisch»)… Εκτοτε η εθνολαϊκή/εθνοφυλετική πτέρυγα είναι πλέον ασυγκράτητη, σημείωνε προεκλογικά η «Abendzeitung» του Μονάχου, η μεγαλύτερη σε αναγνωσιμότητα ηλεκτρονική λαϊκή εφημερίδα της Γερμανία -μετά την Bild- με 4 περίπου εκατ. διαδικτυακούς αναγνώστες, η οποία συγκέντρωσε τα χαρακτηριστικότερα «αποφθέγματα» των στελεχών του AfD. Ιδού μερικά:

-Αλεξάντερ Γκάουλαντ, για τους πρόσφυγες: «Πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα και να αντέξουμε τις σκληρές εικόνες. Δεν επιτρέπεται να αφήσουμε να εκβιαστούμε από τα παιδικά μάτια»

– Μπγιορν Χέκε: Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο Χίτλερ παρουσιάζεται ως το απόλυτο κακό, αλλά γνωρίζουμε ότι στην Ιστορία δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο».

 Μάρκους Πρέτσελ, επικεφαλής του AfD Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ευρωβουλευτής και σύζυγος της Φράουκε Πέτρι : «Tο να φέρουν όπλα οι συνοριακοί αστυνόμοι έχει νόημα μόνον εάν έχουν την άδεια να τα χρησιμοποιήσουν εν ανάγκη για να προειδοποιήσουν, να τραυματίσουν και σε τελευταία ανάλυση ακόμα και για να σκοτώσουν (πρόσφυγες)».

πηγή: ΑΠΕ