Ρωσία: “Τρομερές τεκτονικές δονήσεις” στην Μ. Ανατολή εάν οι ΗΠΑ επιδείξουν επιθετικότητα στη Συρία

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε την ενδεχόμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τις συμφωνίες με τη Ρωσία για τη Συρία “μέγα στρατηγικό λάθος”. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν καμία τέτοια γραπτή ενημέρωση, ωστόσο αναγνωρίζει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να προβούν σε όποια ενέργεια θελήσουν, οποιαδήποτε στιγμή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο “ΡΙΑ Νόβοστι”, ο Ρώσος υφυπουργός εκτιμά πως αυτή την περίοδο “στις ΗΠΑ υπάρχουν θέματα που δεν έχουν σχέση με την κατάσταση στη Συρία και γύρω από αυτή αλλά που, δυστυχώς, κυριαρχούν. Δηλώνω ξεκάθαρα πως οι συμφωνίες μπορούν να υποστούν σε παραπέρα επεξεργασία και να υλοποιηθούν, αλλά το κύριο είναι κατά πόσο η αμερικανική πλευρά θα δείξει ετοιμότητα προς διπλωματική λύση ή αν έχει ήδη απορρίψει μια τέτοια εξέλιξη”.

Νωρίτερα η επίσημη εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε πως αν οι ΗΠΑ επιδείξουν ανοικτή επιθετικότητα αναφορικά με τη Δαμασκό και τη συριακή ηγεσία, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει “τρομερές τεκτονικές δονήσεις” στη Μέση Ανατολή