«Ρωσική επανάσταση» στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου

Θεατρική μελέτη της έννοιας της πίστης και της  επανάστασης και του πως αυτές επεξεργάζονται και εκδηλώνονται από την αθρώπινη ψυχή αποτελεί η παράσταση του έργου “Ρωσικη επανάσταση”, που γράφει και σκηνοθετεί για το ΚΘΒΕ ο Λιθουανός σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις, στην τρίτη – «καλύτερη και τελευταία» του όπως δήλωσε- συνεργασία του με το ΚΘΒΕ.

Με την πρεμιέρα της τοποθετημένη στις 25 Οκτωβρίου – την ίδια ακριβώς μέρα που ορίζεται ως Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 – η παράσταση μεσα απ την οπτική του συγγραφέα και σκηνοθέτη της επιχειρεί να ανασυνθέσει τις πρώτες μέρες της επανάσταση στη Ρωσία (αποκλειστικά εκείνη τη νύχτα της 25ης Οκτώβρη για την οποία δεν υπάρχει έργο στην παγκόσμια δραματουργία  που να “μιλά γι αυτή” λέει ο Τσ.Γκραουζίνις) μέσα απο τα μάτια ενός απλού ανθρώπου, που βρέθηκε στη δύνη της επαναστατικής ορμής για την αλλαγή του κόσμου.

«Να δείτε την παράσταση χωρίς προσδοκία. Δεν ειναι δυνατό σ΄ ενα έργο -σε μια παράσταση να βρω τις αιτίες. Δεν ασχολούμαι με  τα τρέχοντα, με τα επίκαιρα αλλα με αιώνια διαχρονικά ερωτήματα. Στόχος μας δεν είναι να ανασυνθέσουμε την ιστορία. Αλλά να συνδημιουργήσουμε μια οπτική μια εικόνα κι ένα όραμα για το μύθο της επανάστασης. Δεν είμαστε ιστορικοί, αλλά καλλιτέχνες. Ξέρω ότι θα δεχθώ επιθέσεις από δεξιούς -για αριστερή προπαγάνδα κι από αριστερούς -για οπορτουνισμό.  Είναι ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα όπου ο εμφύλιος πόλεμος δεν εχει ακόμη τελειώσει. Η επανάσταση όμως, είναι μόνο η αφορμή. Στην παράσταση μιλάμε για τον ενθουσιασμό, όχι αυτόν που προέρχεται απο την ιδεολογία αλλά από την ενέργεια. Αυτή είναι η τραγωδία της επανάστασης. Σήμερα, δεν έχει που να διοχετεύσει αυτή την ενέργεια. Ενα όνειρο είναι η επανάσταση που δεν μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί. Ψάχνουμε -στην παράσταση- για το τραγικό στοιχείο -για νέους που μπορούν να κάνουν επανάσταση αλλά μόνο στη θεατρική σκηνή. Κι εκεί είναι που πλησιάζουμε την τραγωδία…» έλεγε μεταξύ άλλων ο εμπνευστής και σκηνοθέτης της “Ρώσικης Επανάστασης” επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε εύλογες ερωτήσεις για το τι,το πως και το γιατί της παράστασης του.

Στο έργο, “περνούν” και “μιλούν” (με τα δικά τους λόγια -απο αρχεία) ιστορικές και εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Βλαντιμίρ Λένιν, ο Μάξιμ Γκόργκυ κ.α.
«Ξέρετε κάποιον στην Ελλάδα που να μπόρεσε να βάλει, σε 2-3 ώρες ενός έργου, τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο; Αλλά, εγώ είμαι ένας …χαζός ξένος και δεν είμαι σε θέση να το λύσω αυτό το ζήτημα…» αναρωτιόταν προκλητικά ο 50χρονος σήμερα Λιθουανός που ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σκηνοθετώντας για ΔΗΠΕΘΕ, ιδιωτικούς θιάσους και το ΚΘΒΕ -με τελευταία εντυπωσιακή του συνεργασία -αυτή στους “Επτά επι Θήβας” του Αισχύλου, που παιζόταν επί δυο συνεχή χρόνια στα καλοκαιρινά φεστιβαλ («Γεννήθηκα στην τότε Σοβιετική Ενωση… Πέρασα την παιδική μου ηλικία ? τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου σε μια μικρή σοβιετική χώρα…» απάντησε συμβολικά σχεδόν σε σχετική ερώτηση…).

«Είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοίχημα αυτή η παράσταση που εμπιστευτήκαμε στον Τσ.Γκραουζίνις» είπε στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα, ο προεδρος του Δ.Σ του ΚΘΒΕ Αρης Στυλιανού, ενώ όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Γιάννης Αναστασάκης, μετά την πρεμιέρα το ΚΘΒΕ θα πλαισιώσει τις παραστάσεις με σειρά συζητήσεων για το ζήτημα της επανάστασης.

«Δημιουργώντας μια παράσταση με θέμα τη Μεγάλη Σοσιαλιστική Ρωσική Επανάσταση, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια πρόκληση: να εξετάσουμε και να επανεξετάσουμε τα πιο όμορφα (και πιο σπάνια σήμερα) χαρακτηριστικά του ανθρώπου – τον ενθουσιασμό και την πίστη, ότι μια καλύτερη κοινωνική οργάνωση του παράλογου σύγχρονου κόσμου μας είναι εφικτή. Οπλισμένοι με γλυκόπικρη ειρωνεία, που ίσως μας οδηγήσει στη σφαιρικότερη αντίληψη της κατάστασης των πραγμάτων» σημειώνει στο μοναδικό-γραπτό του κείμενο για την παράσταση του ο Γκραουζίνις.

Τη μετάφραση του κειμένου που γράφει ο Γκραουζίνις ανέλαβε η Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Βιτάουτας Νάρμπουτας, τη μουσική ο Μαρτίνας Μπιαλομπζέσκις, τις χορογραφίες και την κίνηση ο Έντι Λάμε. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Έφη Δρόσου, Γιάννης Καραμφίλης, Ζωή Λύρα, Ιφιγένεια Μακρή, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ιωάννης Μαστρογιάννης, Μάριος Μεβουλιώτης, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Άγγελος Νεράντζης, Χρίστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Τίμος Παπαδόπουλος, Νίκος Ράμμος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Αναστάσιος Ροδοβίτης, Ρέα Σαμαροπούλου, Γιάννης Τσάτσαρης, Μαρίνα Τσελεπή, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Μίλτος Τσιάντος, Σαμψών Φύτρος.

Μετά την πρεμιέρα της ερχόμενης Τετάρτης 25 Οκτωβρίου, η “Ρωσική επανάσταση” θα ..γίνεται στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου του ΚΘΒΕ, κάθε Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00 και  Κυριακή στις 19:00.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

*Φωτογραφία: ΚΘΒΕ