Σ. Αβραμόπουλος: Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι πόσο ισχυρό θα βγει το ΚΚΕ

Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι πόσο ισχυρό θα βγει το ΚΚΕ, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Σωτήρης Αβραμόπουλος.
Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι «η καλύτερη σφήνα σήμερα σε αυτό το κομματικό διπολικό παιχνίδι που παίζεται πάρα πολλά χρόνια στην πατρίδα μας, είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ», υπογραμμίζοντας πως αυτό θα καθορίσει τη διαφορά και «θα ανοίξει ένα δρόμο για να μπορεί να χαμογελά ο λαός αύριο, να έχει κατακτήσεις σήμερα, αλλά κυρίως να ανοίγει και ένα δρόμο για μια πραγματικά λαϊκή λύση».
Ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ θεωρεί πως αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ο λαός, είναι ότι «την ψήφο στα κόμματα του συστήματος θα τη βρει απέναντί του» και σημειώνει πως αυτό που πρέπει να βαρύνει στον κόσμο είναι, τελικά, «το γεγονός ότι την ψήφο στο ΚΚΕ θα τη βρει από την επόμενη μέρα δίπλα του, όπως την έχουν βρει οι απολυμένοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι αγρότες που παλεύουν ενάντια στο ξεκλήρισμα κλπ».
«Η ιστορία», υπογραμμίζει ο κ. Αβραμόπουλος, «αποδεικνύει ότι οι αντιλαϊκοί νόμοι αλλάζουν κυρίως στους δρόμους του αγώνα. Και το ΚΚΕ είναι το μόνο σίγουρα παρόν εδώ».
Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα για την οικονομία, ο κ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει ότι αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κόσμο, είναι ότι η όποια ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία την επόμενη των εκλογών δεν θα αφορά «όλους τους Έλληνες», γιατί «η ανάπτυξη για όλους δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος».
«Τώρα υπόσχοντας προεκλογικά πολλές και καλές δουλειές, αυτό που προσπαθούν είναι να αποσπάσουν τη στήριξη του λαού, παραμυθιάζοντάς τον για ακόμα μια φορά. Φτάνουν όμως τα παραμύθια!», τονίζει ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.
Αναφορικά για τη συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι «η μετατροπή της Θεσσαλονίκης, της περιφέρειάς μας γενικότερα, σε πύλη εισόδου προς τα Βαλκάνια, αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επιχειρηματικών πλάνων μεγάλων ομίλων στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, σε άλλους κλάδους μας βρίσκει αντίθετους», επισημαίνοντας πως αποδεικνύεται ότι «από την ανάδειξη της περιοχής σε κόμβο ενεργειακό, μεταφορικό αναβαθμίζονται στην ουσία μόνο οι κίνδυνοι, δεν έχουμε κερδίσει και δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι από ένα τέτοιο ρόλο της πόλης στη Βαλκανική».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Αβραμόπουλου:

Ερ.: Ο λαός καλείται στις κάλπες στις 7 Ιουλίου σε συνθήκες πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ποιο εκτιμάτε πως είναι το πραγματικό διακύβευμα;

Απ.: Στην κάλπη θα αναμετρηθούν ξανά οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου με το κόμμα της εργατικής τάξης, του λαού, το ΚΚΕ. Όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές στις 7 Ιούλη, τόσο θα δυναμώνει η προσπάθεια της προπαγάνδας να εγκλωβίσει μεγάλο μέρος του λαού στην παγίδα του νέου διπολισμού. Προωθείται γενικά το μήνυμα ότι το μόνο που τάχα έχει σημασία σ’ αυτές τις εκλογές είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και το αν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση η ΝΔ την επόμενη μέρα.
Μέσα σ’ αυτές λοιπόν τις συνθήκες πόλωσης, ένα αξιόλογο τμήμα εργαζομένων δυσπιστεί στις διακηρύξεις ότι έρχεται «η ανάπτυξη για όλους» και δεν πείθεται εύκολα ότι τα δύσκολα πέρασαν. Αγωνιά για την επόμενη μέρα που θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται όλοι οι νόμοι και τα μέτρα που οδηγούν το λαό στη φτωχοποίηση. Η προσδοκία είναι να βγει το ΚΚΕ πιο δυνατό από τις κάλπες, για να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση, η λαϊκή αντεπίθεση από καλύτερες θέσεις. Να δυναμώσει η προσπάθεια για οργανωμένο αγώνα που ριζώνει σε κάθε τόπο δουλειάς, για κάθε λαϊκό πρόβλημα, για να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, να αυξηθεί το αφορολόγητο, να διαγραφούν χρέη των λαϊκών νοικοκυριών, να μη μείνει κανείς ανασφάλιστος. Να δυναμώσουν οι εργατικοί, οι λαϊκοί αγώνες που σημαδεύουν τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη. Γι’ αυτό σ’ αυτές τις εκλογές πρέπει να προβάλουμε μαχητικά, με πείσμα ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα. Αυτό που κρίνεται για το λαό είναι το πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση, η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για ν’ ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας. Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών λοιπόν είναι πόσο ισχυρό θα βγει το ΚΚΕ.

Ερ.: Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας λέει ότι στα δύσκολα ο λαός χρειάζεται ένα πιο δυνατό ΚΚΕ. Παρ’ όλα αυτά -με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αλλά και τις δημοσκοπήσεις- δεν φαίνεται να αποτυπώνεται μια τέτοια τάση στην πρόθεση ψήφου. Τι φταίει γι αυτό;

Απ.: Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από όλη αυτήν την πολιτική και όλα αυτά που ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια. Μια μεγάλη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, ένα μεγάλο δώρο, θα λέγαμε, είναι ότι διέψευσε ελπίδες, απογοήτευσε πάρα πολύ κόσμο, έστειλε πολλούς στη μοιρολατρία, στο «δε γίνεται τίποτα», που λέει «επιλέξαμε και την αριστερά επιλέξαμε κάποιους ανθρώπους που άλλα μας λέγανε, αλλά μας κορόιδεψαν και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι», άρα αυτό δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα. Υπάρχει αυτό το συναίσθημα, όμως αυτό μεταφράζεται ταυτόχρονα και σε οργή, σε δυσαρέσκεια και εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να εκφραστεί. Δηλαδή αυτή η δυσαρέσκεια που εξέφρασε ένας κόσμος όχι όμως σε σωστή κατεύθυνση στις προηγούμενες εκλογές όπου πήγε σε συντηρητικά σχήματα, κόμματα μιας χρήσης που είναι άχρηστα στην ουσία για το τι συμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό και τι ενδιαφέροντα έχει ο ελληνικός λαός για να τον βοηθήσουν να πάει έστω ένα βήμα μπροστά. Και βεβαίως αυτή τη δύναμη να τη δώσει στο κόμμα που μπορεί πραγματικά να κάνει προτάσεις νόμου και να καταθέσει τροπολογίες, αλλά και να υπάρχει μια προοπτική για αυτόν τον τόπο. Γιατί η καλύτερη σφήνα σήμερα σε αυτό το κομματικό διπολικό παιχνίδι που παίζεται πάρα πολλά χρόνια στην πατρίδα μας, είναι ένα ισχυρό ΚΚΕ. Αυτό θα καθορίσει και τη διαφορά, θα ανοίξει ένα δρόμο για να μπορεί να χαμογελά ο λαός αύριο, να έχει κατακτήσεις σήμερα, αλλά κυρίως να ανοίγει και ένα δρόμο για μια πραγματικά λαϊκή λύση.

Ερ.: Πού βάζει το ΚΚΕ τον «πήχη» στις εθνικές εκλογές; Μπορεί να «σπάσει» τη διαμορφωθείσα επιστροφή στον δικομματισμό;

Απ.: Το κύριο μέλημα του συστήματος στη συγκεκριμένη φάση φαίνεται όντως να είναι η σταθεροποίηση ενός δίπολου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το οποίο θα τροφοδοτεί την κυβερνητική εναλλαγή. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αισιόδοξοι για ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις εθνικές εκλογές. Η αισιοδοξία μας αυτή στηρίζεται σε όσους μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές, αλλά και στις κάλπες των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών. Σε όσους συμπορεύονται σήμερα μαζί μας στα ψηφοδέλτια και στους αγώνες μας, παρόλο που στο παρελθόν έκαναν άλλες επιλογές. Πολύ περισσότερο όμως, στηρίζεται στους χιλιάδες που δείχνουν ενδιαφέρον για τις θέσεις του ΚΚΕ, αναγνωρίζουν την εντιμότητα και τη συνέπειά του, βλέπουν ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει και ξέρουν ότι στα δύσκολα ο λαός χρειάζεται ένα πιο δυνατό ΚΚΕ. Σε όλους αυτούς που αρνούνται να παίξουν σε αυτό το παιχνίδι της δικομματικής εναλλαγής, που αρνούνται να εγκλωβίσουν τη δυσαρέσκειά τους, σέρνοντας την ψήφο τους από το ένα κόμμα στο άλλο. Στον κόσμο που αποφάσισε να κάνει μια σίγουρη επιλογή για τη ζωή του, να ψηφίσει το ΚΚΕ.

Ερ.: Τι είναι αυτό που εκτιμάτε πως θα βαρύνει -ή πρέπει να βαρύνει- περισσότερο στη λαϊκή ψήφο;

Απ.: Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά ο λαός, είναι ότι την ψήφο στα κόμματα του συστήματος θα τη βρει απέναντί του. Στους νόμους που έχουν ήδη ψηφίσει για να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο, στους φόρους που απογειώνονται, αδειάζοντας τις δικές μας τσέπες, φουσκώνοντας τις τσέπες των λίγων. Θα πρέπει ο καθένας να αναρωτηθεί ποιος είναι αυτός που μπορεί αποτελεσματικά να αντιπαλέψει τη συντηρητική πολιτική της επόμενης κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ που την εφάρμοσε; Το ΚΙΝΑΛ που δηλώνει διαθέσιμο για συμπλήρωμα στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ; Κόμματα μιας χρήσης, όπως του Βαρουφάκη, που μας έφερε τρίτο μνημόνιο ως υπουργός Οικονομικών και σήμερα αξιοποιείται ως ανάχωμα στον όποιον ριζοσπαστισμό, ή του Βελόπουλου που ισχυρίζεται ότι αλληλογραφεί με τον Ιησού Χριστό;  Στις 7 Ιουλίου κρίνεται πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ για να δυναμώσουν η λαϊκή αντίσταση, η αντεπίθεση, η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας. Αυτό που πρέπει να βαρύνει στον κόσμο είναι, τελικά, το γεγονός ότι την ψήφο στο ΚΚΕ θα τη βρει από την επόμενη μέρα δίπλα του, όπως την έχουν βρει οι απολυμένοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι αγρότες που παλεύουν ενάντια στο ξεκλήρισμα κλπ. Η ιστορία αποδεικνύει ότι οι αντιλαϊκοί νόμοι αλλάζουν κυρίως στους δρόμους του αγώνα. Και το ΚΚΕ είναι το μόνο σίγουρα παρόν εδώ.

Ερ.: Πώς πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί το σκηνικό στην ελληνική οικονομία την επομένη των εκλογών; Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου, όπως λέει, να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του, η ΝΔ μιλάει -μεταξύ άλλων- για πολλές και καλές δουλειές

Απ.: Από τη μία πλευρά έχουμε το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για «βιώσιμη ανάπτυξη», από την άλλη το σχέδιο του κ. Τσίπρα για «δίκαιη ανάπτυξη». Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από τον κόσμο, είναι ότι η όποια ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία την επόμενη των εκλογών δεν θα αφορά «όλους τους Έλληνες». Γιατί ανάπτυξη για όλους δεν μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος. Όσο και να μεγαλώσει η πίτα της κερδοφορίας, οι εκμεταλλευτές δεν πρόκειται ποτέ να μοιραστούν τα κέρδη τους με τους εργαζόμενους. Αντίθετα, για να μεγαλώσει αυτή η πίτα, προϋπόθεση είναι να βρίσκονται συνεχώς στην πρέσα μισθοί, συντάξεις και δικαιώματα. Τώρα υπόσχοντας προεκλογικά πολλές και καλές δουλειές, αυτό που προσπαθούν είναι να αποσπάσουν τη στήριξη του λαού, παραμυθιάζοντάς τον για ακόμα μια φορά. Φτάνουν όμως τα παραμύθια!

Ερ.: Το ΚΚΕ απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και δέχθηκε γι’ αυτό σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημα και γιατί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες παρέμενε ανεπίλυτο;

Απ.: Το ΚΚΕ απέρριψε την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, η ουσία της οποίας δεν είναι άλλη από την ένταξη της γειτονικής χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, από την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Υπάρχουν μεγάλοι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται να διώξουν εντελώς απ’ τα Βαλκάνια άλλες δυνάμεις, κυρίως τη Ρωσία, κατ’ επέκταση και την Κίνα, η οποία έχει συμφέροντα επίσης στα Βαλκάνια κι απ’ αυτήν τη σκοπιά θέλουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό έγινε η συμφωνία. Για να μην λέμε ψέματα στον ελληνικό λαό και για να λέμε τα πράγματα καθαρά κι όπως στην πραγματικότητα είναι. Αυτός είναι λοιπόν ο βασικός λόγος που το ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτη τη συμφωνία, διότι δεν είναι μια συμφωνία που εξασφαλίζει, όπως λέει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, σταθερότητα, ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων με τις γειτονικές χώρες. Συμφωνία που επίσης είναι απαράδεκτη, γιατί συντηρεί τα ανιστόρητα περί “Μακεδονικής γλώσσας” και “Μακεδόνα πολίτη”, ακριβώς για να συντηρούνται αλυτρωτισμοί και να αλληλοτροφοδοτούνται εθνικισμοί. Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι ανιστόρητο. Γιατί δεν θα μπορούσε να λυθεί, βάζοντας τον γεωγραφικό προσδιορισμό για παράδειγμα; Γιατί εμείς με το όνομα δεν έχουμε πρόβλημα, με την έννοια ότι λέμε ότι γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας θα μπορούσε να οριστεί, θα μπορούσε να βρεθεί. Μάλιστα, επικρίναμε όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που το 1992 εντόπισαν ως κύριο πρόβλημα το όνομα μόνο και αφήσανε όλα τα άλλα, τον αλυτρωτισμό ή το ρόλο των άλλων δυνάμεων στο «διαίρει και βασίλευε» στην περιοχή και τα προβλήματα που δημιουργούνται.

Ερ.: Ως υποψήφιος βουλευτής στη Θεσσαλονίκη πώς αποτιμάτε την πολλή συζήτηση που γίνεται, διαχρονικά, για τον ρόλο της πόλης στην ευρύτερη Βαλκανική;

Απ.: Η μετατροπή της Θεσσαλονίκης, της περιφέρειάς μας γενικότερα, σε πύλη εισόδου προς τα Βαλκάνια, αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επιχειρηματικών πλάνων μεγάλων ομίλων στην Ενέργεια, στις Μεταφορές, σε άλλους κλάδους μας βρίσκει αντίθετους. Πρόκειται για σχεδιασμούς που καθιστούν όλη τη Β. Ελλάδα και την περιφέρειά μας σε κόμβο αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που φέρνουν πιο κοντά μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της Βαλκανικής. Η πόλη και συνολικά η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, παρότι έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και ανθρώπους με ικανότητες, βλέπουμε ότι -όπως και η υπόλοιπη χώρα βέβαια-  στενάζει κάτω από τα μέτρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που προκαλεί φτώχεια, ανεργία, μισθούς πείνας. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι από την ανάδειξη της περιοχής σε κόμβο ενεργειακό, μεταφορικό αναβαθμίζονται στην ουσία μόνο οι κίνδυνοι, δεν έχουμε κερδίσει και δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι από ένα τέτοιο ρόλο της πόλης στη Βαλκανική.