Σ. Δανιηλίδης: Η ασφάλεια των πολιτών γίνεται για μια ακόμη φορά αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης

Με αφορμή τις ανακοινώσεις των υποψηφίων δημάρχων κ. Ηλ. Ζάχαρη και Λαζ. Ωραιόπουλου, σχετικά με το πρόβλημα της αστυνόμευσης και την έξαρση της εγκληματικότητας , που εκδόθηκαν μετά το γεγονός της ένοπλης εισβολής εγκληματικών στοιχείων σε κατοικία συμπολίτη μας στα Πεύκα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης προέβη στην παρακάτω εκτενή δήλωση:

«Δυστυχώς ένα κρίσιμο, ευαίσθητο και μείζονος σημασίας θέμα, όπως αυτό της προστασίας και ασφάλειας των πολιτών, βλέπουμε να γίνεται για μια ακόμη φορά αντικείμενο μικροπολιτικής και μικροπαραταξιακής εκμετάλλευσης. Και η απογοήτευση που προκαλείται είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς οι τελευταίες αντιδράσεις-ανακοινώσεις προέρχονται από νέους ανθρώπους που είθισται κατά τεκμήριο να εκπροσωπούν το ‘‘φρέσκο’’ και το νέο στον πολιτικό και αυτοδιοικητικό στίβο, που τους χαρακτηρίζει το νέο ύφος και ήθος, απαλλαγμένο –υποτίθεται- από τα βαρίδια του λαϊκισμού, της ψευδολογίας και των παλαιοκομματικών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών.

Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός ότι όλοι αυτοί περιμένουν τις δικές μας ανακοινώσεις για να αντιληφθούν τι συμβαίνει στην κοινωνία, με την οποία δεν έχουν καμία σχέση και επαφή αφού απουσιάζουν παντελώς από τα καθημερινά δρώμενα επί χρόνια. Και βεβαίως, δεν μπορούν να καλύψουν αυτήν την απουσία τους με τέτοιου είδους ψευδέστατες καταγγελίες.

Έτσι, μόνο θλίψη μπορούν να προκαλούν οι ανακοινώσεις των υποψηφίων δημάρχων κ. Ηλία Ζάχαρη και Λάζαρου Ωραιόπουλου, οι οποίοι έσπευσαν χωρίς αιδώ και αίσθημα ευθύνης να εκμεταλλευθούν το τελευταίο γεγονός σε βάρος οικογένειας συμπολιτών μας στα Πεύκα, που ήρθαν αντιμέτωποι με ένοπλους εγκληματίες, και το οποίο περιστατικό δεν είναι μοναδικό αλλά περισσότερα από ένα.

Μόνο θλίψη προκαλεί η χρήση ψεμάτων προκειμένου να επιρρίψουν ευθύνες αποκλειστικά στον δήμαρχο για την ανεπαρκέστατη αστυνόμευση στην περιοχή μας.

Μόνο θλίψη προκαλεί η εμμονή τους να επενδύουν το αυτοδιοικητικό τους μέλλον σε καταρριφθέντες μύθους όπως είναι αυτός της συγχώνευσης των δυο Α.Τ. Νεάπολης και Συκεών, όταν γνωρίζουν πολύ καλά τόσο τις θέσεις όσο και τις δράσεις της διοίκησης του δήμου μας απέναντι στο θέμα, και τις οποίες δεν διστάζουν να παραποιούν και να παρερμηνεύουν.

Μόνο θλίψη και απογοήτευση στους συνδημότες και συμπολίτες μας προκαλεί η άγνοια δυο νέων ανθρώπων ότι το θέμα της αστυνόμευσης και της προστασίας των πολιτών είναι αποκλειστικά ευθύνη της Πολιτείας, την οποία δεν είδαμε να καταγγέλλουν με το ίδιο σθένος και πάθος για τις πράξεις και τις αποφάσεις της, κάτι που ευχόμαστε (έστω) κάποτε να γίνει.

Επειδή φαίνεται η μνήμη τους να είναι περιορισμένης εμβέλειας, τους προτείνουμε να ανατρέξουν στο πλούσιο αρχείο για να ενημερωθούν επακριβώς για το τι αγωνιζόταν και συνεχίζει να αγωνίζεται η διοίκηση του δήμου μας. Ας αφιερώσουν λίγο χρόνο για να (ξανα)διαβάσουν τις δηλώσεις του δημάρχου που έγιναν με αφορμή το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. το 2016, που η κυβέρνηση αποφάσισε, ας ρίξουν μια απλή –έστω- ματιά στις σχετικές επιστολές που εστάλησαν στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους συναρμόδιους υπουργούς, που προκάλεσαν διαδοχικές συσκέψεις με υψηλά στελέχη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., ας επαναφέρουν στη μνήμη τους τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου, ας μελετήσουν τις ολοκληρωμένες προτάσεις μας για τη δημιουργία ενός πολυώροφου και σύγχρονου κτιρίου σε δημοτικό οικόπεδο που ο δήμος παραχωρεί με έτοιμες τις μελέτες, και μάλιστα σε μια περιοχή που βρίσκεται ακριβώς στο ‘‘τρίγωνο’’ μεταξύ των Δ.Ε. Συκεών, Νεάπολης και Πεύκων και που θα είχε άμεση πρόσβαση στην περιοχή του Αγίου Παύλου μέσω της περιφερειακής οδού και της οδού Επταπυργίου.

Αλήθεια, εκείνη την περίοδο 2016-2017 γιατί σιώπασαν και θυμήθηκαν ή ανακάλυψαν το θέμα τον Φεβρουάριο του 2019; Αν τελικά όλα τα παραπάνω τούς φαίνονται δύσκολα, ας αρκεστούν να διαβάσουν την περιεκτική απάντηση που ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο αντιδήμαρχος Διοικητικού και Οικονομικού, και τοπικός αντιδήμαρχος Νεάπολης, Δημήτρης Ζιγκερίδης.

Αν, λοιπόν, έχουν το θάρρος και την ειλικρίνεια ας κοιτάξουν στα μάτια τους συμπολίτες μας και ας απαντήσουν: Γνωρίζουν ή δεν γνωρίζουν ότι η ασφάλεια των πολιτών και γενικώς η αστυνόμευση είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και των συντεταγμένων οργάνων της; Γιατί αποφεύγουν να καταγγείλουν την κυβέρνηση για τις πράξεις ή τις παραλείψεις της σ’ αυτό το κρίσιμο και μείζον θέμα την επίμαχη εποχή 2016-2017 που παίρνονταν οι αποφάσεις, όπως έκανε τότε μόνο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών;

Οι ερωτήσεις, βεβαίως, τίθενται ρητορικώς, καθώς οι απαντήσεις είναι γνωστές, ακόμη και στους ίδιους. Απλώς, ο μικροπαραταξιακός και μικροπολιτικός τους στόχος εξυπηρετείται καλύτερα (όπως θέλουν να νομίζουν) όταν βάλλουν αποκλειστικώς κατά του δημάρχου, επιδιώκοντας να τον καταστήσουν ‘‘ένοχο’’ και ‘‘υπόλογο’’ απέναντι στην κοινωνία.

Επιτέλους, ας αντιληφθούν ότι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δεν εξαρτάται και δεν έχει σχέση με τους τοίχους και τα κτίρια, αλλά αντίθετα τα πολλά κτίρια απαιτούν εκατοντάδες αστυνομικά στελέχη για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών φύλαξης και λειτουργίας τους. Πολύ περισσότερο, δε, όταν αυτά λειτουργούν αποδυναμωμένα με την αφαίμαξη δεκάδων αστυνομικών από τα Α.Τ. και τη μετακίνησή τους σε άλλες Υπηρεσίες.

Επιτέλους, ας αντιληφθούν ότι η πρόληψη της εγκληματικότητας, η αστυνόμευση, η καταστολή και το αίσθημα ασφάλειας επιτυγχάνεται και διασφαλίζεται όταν υπάρχουν πλήρως στελεχωμένα Α.Τ. και κυκλοφορούν στους δρόμους καθημερινά και σε 24ωρη βάση πεζές περιπολίες, μοτοσυκλετιστές και περιπολικά.

Δυστυχώς, όμως, για αυτούς, η κοινωνία είναι πλέον πολύ περισσότερο υποψιασμένη και ενημερωμένη (από ό,τι θέλουν να νομίζουν) για να αφομοιώσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες τους. Γνωρίζουν πολύ καλά εάν είναι ‘‘κροκοδείλια τα δάκρυα του κ.Δανιηλίδη’’, όπως αναφέρουν, ή είναι κροκοδείλιο το δικό τους ‘‘ενδιαφέρον’’ για την ασφάλεια των πολιτών.

Επειδή αρνούμαστε να παρακολουθήσουμε αυτόν το βεβιασμένο κατήφορό τους, τους διαβεβαιώνουμε ότι η διοίκηση του δήμου θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σθένος για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και της προστασίας των περιουσιών τους, όπως επίσης και για την προστασία της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας.

Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά  οι συνδημότες και συμπολίτες μας, τους οποίους εμείς τολμούμε και κοιτάζουμε στα μάτια καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας… Γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται πολύ καλά ποιος και γιατί επιχειρεί να ‘‘παίξει’’ επικίνδυνα με ένα τόσο σοβαρό θέμα που δεν προσφέρεται για κανενός είδους ‘‘παιχνιδιού’’. Και επειδή γνωρίζουν και εκτιμούν, απαντούν στον χρόνο που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει…»