Σ. Φάμελλος: Δοκιμασμένες συνταγές χρεοκοπίας από τη ΝΔ

“Η ΝΔ παρουσιάζει το σενάριο που μας έφερε στη χρεοκοπία. Αν κάποιος θέλει να το επιλέξει θα πρέπει να γνωρίζει πού οδηγεί αυτό το σενάριο”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ενώ πρόσθεσε ότι το 80% των προτάσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα γίνουν πραγματικότητα έως τις αρχές του χρόνου, οπότε ο πολίτης θα έχει καλύτερες αμοιβές εργασίας, περισσότερες θέσεις εργασίας, λιγότερες ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές και περισσότερες ευκαιρίες.

Σε αντίθεση με την περίοδο του μνημονίου όπου οι “νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί κρύβονταν πίσω από τους δανειστές και δεν μιλούσαν ξεκάθαρα για τις πολιτικές τους απόψεις, ενώ πολύ συχνά ζητούσαν επίσημα ή ανεπίσημα από τους δανειστές να απαιτήσουν μέτρα λιτότητας”. Σήμερα, που “η κυβέρνηση και όλοι οι Έλληνες κατάφεραν να κάνουν το μνημόνιο παρελθόν έρχονται να παρουσιάσουν οι ίδιοι το σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό τους ζητώντας ιδιωτικοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας, ακόμα και των ασφαλιστικών ταμείων και μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις με διαγραφή φορολογικών προστίμων”.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική “η κυβέρνηση από το βήμα της ΔΕΘ πρότεινε βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των αμοιβών, ενίσχυση της εργασίας ιδιαίτερα για νέους και επιστήμονες και μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών για επιστήμονες, επαγγελματίες και μικρομεσαίους καθώς και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους. Γιατί ή θα κάνεις πολιτική για τους πολλούς ή για τους λίγους”, υπογράμμισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Επιπλέον, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη η συζήτηση για την πρόοδο και τη προοπτική της Ευρώπης διεξάγεται με νέα δεδομένα, γι’ αυτό και υπάρχουν ισχυρές αντιθέσεις και νέες διαχωριστικές γραμμές στις ευρωομάδες. Αυτό ισχύει και για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει ο κ. Μητσοτάκης. “Εκεί, οι πολιτικές συγγένειες του κ. Μητσοτάκη, εξαιτίας και της ακροδεξιάς του πτέρυγας, πηγαίνουν περισσότερο προς τον κ. Όρμπαν, τον κ. Κουρτς, κάτι που είναι καθόλα προβληματικό. Ενώ, π.χ. στα Συμβούλια Κορυφής, η κ. Μέρκελ, στα θέματα του μεταναστευτικού, έχει περισσότερες συνεργασίες με τον άξονα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, παρά τις πιέσεις που δέχεται στη χώρα της”, σχολίασε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Και συνέχισε: “Όσον αφορά την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, έχει αξία η απαγκίστρωση από τη νεοφιλελεύθερη ανάγνωση, όπως π.χ. την παρουσίασε πρόσφατα, στο Ζάππειο, ο κ. Μπούλμαν. Αποτελούν μία κατεύθυνση που θα θέλαμε να συζητήσουμε. Η νεοφιλελεύθερη ανάγνωση δεν είναι πλέον η μόνη λύση στην Ευρώπη, αλλά ένα σενάριο που διαψεύστηκε και με την μεγάλη κρίση του 2008-09. Η ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης δεν αποτελεί προοπτική και πρόοδο για την Ευρώπη”. Συνεπώς, η χθεσινή συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Σοσιαλιστές ηγέτες είναι στην ίδια κατεύθυνση της σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου στην Ευρώπη, που προφανώς θα ισχύει και για την Ελλάδα. Έτσι ώστε η πολιτική να ασκείται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ισότιμα και διάφανα, ώστε να παράγεται εργασία και πρόοδος.

Στη συνέχεια, ερωτώμενος για το ζήτημα της ισοτιμίας στην επιχειρηματικότητα ο Αν. ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα με δεδομένο ότι δεν είχαν στο παρελθόν όλοι οι επιχειρηματίες πρόσβαση στον δανεισμό και τις επιχειρηματικές άδειες. “Υπήρχε μια μικρή κάστα που έκανε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με μόνο στόχο την αναπαραγωγή της πολιτικής της εξουσίας. Επίσης, υπήρχε και μια αδικία εις βάρος της παραγωγικής αστικής τάξης σε σχέση με την “αεριτζίδικη”, που είχε ως αποτέλεσμα ότι δεν επενδύαμε ως χώρα στο πραγματικό προϊόν”. Η επένδυση στο πραγματικό προϊόν αποτελεί και “την μεγάλη αλλαγή της παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Θέλουμε η χώρα μας να έχει πραγματικό προϊόν για να είναι αυτοδύναμη σε έναν μεγάλο βαθμό, να αντέχει τις κρίσεις, και το προϊόν να έχει υπεραξία και να είναι ανταγωνιστικό στο εξωτερικό”.

Τέλος, ερωτηθείς για θέματα του ΥΠΕΝ, ο Σωκράτης Φάμελλος έκανε αναφορά στα αντιπλημμυρικά έργα στην Ανατολική και Δυτική Αττική λέγοντας ότι εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν όλες οι μελέτες μετά τις πυρκαγιές, ενώ εγκρίθηκε έργο ύψους 3.5 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής και 13.5 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Κινέτας και ήδη βρισκόμαστε στη διαδικασία της ανάθεσης των έργων. “Είμαστε εντός προγράμματος και σύμφωνα με τον προγραμματισμό στα τέλη Νοέμβρη θα έχουν τελειώσει και οι εργασίες”, είπε προσθέτοντας ότι και στον τομέα των κατεδαφίσεων αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η καινούργια εργολαβία του ΥΠΕΝ από μια ξενοδοχειακή μονάδα που είχε καταπατήσει τον αιγιαλό και είχε πρωτόκολλο κατεδάφισης από το 1997.