Σ. Φάμελλος για τη διασυνοριακή Πρέσπα: Το περιβάλλον και ο πολιτισμός ενώνουν τους λαούς

«Η διασυνοριακή Πρέσπα φιλοξενεί τρεις λαούς, δύο λίμνες και ένα κοινό αίσθημα για τον τόπο, που ενώνει. Οι προκλήσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας στην πράξη είναι πολλές» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος κατά την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όπου συζητείται η κύΚύρωση της Συμφωνίας για την Προστασία και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου των Πρεσπών.

“Με καθυστέρηση 17 ετών καλούμαστε να κυρώσουμε τη συμφωνία, αναγνωρίζοντας το πολύ σημαντικό έργο που έχει γίνει στη διασυνοριακή Πρέσπα από τους εθνικούς και τοπικούς φορείς, τις ΜΚΟ, τους εθελοντές και τους ανθρώπους του τόπου. Η διεθνής αυτή συμφωνία αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας, στην προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των τριών όμορων χωρών, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στη βάση των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων συνεργασίας, με σημεία αιχμής την ανάδειξη, την προστασία και τη διαχείριση της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Φάμελλος.

Οπως ανέφερε «μετατρέπουμε το νερό σε έναν παράγοντα συνεργασίας των λαών, επίλυσης προβλημάτων κάτι που αντιστοιχεί στην φιλειρηνική στάση του αριστερού κινήματος, αλλά και στα οικολογικά απαιτούμενα της σημερινής εποχής» ενώ σημείωσε ότι «η κύρωση της Συμφωνίας θα ενισχύσει και θα βελτιώσει τομείς, όπως είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «στο επίπεδο των αποφάσεων εμπλέκονται οι αιρετοί της χώρας και του τόπου, της αυτοδιοίκησης, με εκπροσώπηση των ΜΚΟ ενώ η παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο τετραμερές σχήμα, εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ενισχύει την διπλωματία της χώρας».

«Οποιαδήποτε διάθεση ή στάση απομονωτισμού μπορεί να λειτουργήσει μόνο εις βάρος του περιβάλλοντος, σε αντίθεση με την ύπαρξη κοινών δράσεων που λειτουργούν προς όφελος του περιβάλλοντος. Είναι αντιεπιστημονική και αντιπεριβαλλοντική στάση η θωράκιση και περιχαράκωση σε εθνικά σύνορα, διότι το περιβάλλον, όπως και ο πολιτισμός, ενώνουν τους λαούς και δεν τους χωρίζουν»  τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος επισημαίνοντας ότι «η κύρωση της συμφωνίας αποτελεί τη βάση για μια συστηματική συνεργασία των τριών λαών σε όλα τα επίπεδα, για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων που θα στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες, που θα κρατήσουν τους κατοίκους στην περιοχή, που θα διαφημίσουν τις Πρέσπες και τα προϊόντα τους».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος κατά την τοποθέτησή του χαιρέτισε την επικείμενη Κύρωση της Συμφωνίας για την Προστασία και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου των Πρεσπών και ανέπτυξε την σπουδαιότητά της για τη χώρα και την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.