Σ. Φάμελλος: Η Ελλάδα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια

Στην καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας ου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) έδωσε το “παρών” και μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, αναλύοντας καίρια ζητήματα του κλάδου των μηχανικών αλλά και της χώρας γενικότερα, που αφορούν στον τομέα της ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

“Η σημερινή χρονική στιγμή που η Ελλάδα είναι ο κόμβος, και διαμετακομιστικός και του δρόμου του Μεταξιού αλλά και των ενεργειακών δικτύων, και μάλιστα ο παράγοντας που εξασφαλίζει ενεργειακή σταθερότητα στη δυτική Ευρώπη και υπερβαίνει γεωπολιτικές αντιθέσεις, συνδέοντας και τις χώρες τις πρώην ανατολικής Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή αλλά και τον ανατολικό γείτονα με την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας την παροχή φυσικού αερίου που είναι το καύσιμο μετάβασης για την περίοδο χωρίς ορυκτά καύσιμα, δίνει ένα διαφορετικό ρόλο στη χώρα μας. Η χώρα μας μπορεί να έχει έναν ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Έναν νέο οικονομικό και πολιτικό και παραγωγικό ρόλο”, είπε ο κ.Φάμελλος για να προσθέσει: “Η αντιμετώπιση των πιέσεων από την Ανατολή δεν μπορεί να επιλυθεί γυρίζοντας την πλάτη μας στα Βαλκάνια. Η χώρα που θα χτίσει τείχη στα Βαλκάνια είναι μια χώρα που και κοινωνικά και πολιτικά και αναπτυξιακά θα αποτύχει. Ποτέ η ελληνική και προοδευτική σκέψη και διανόηση δεν έβαλε τείχη μεταξύ των λαών. Οι γέφυρες οι οποίες θα στήσουμε στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής προοπτικής -όχι μόνο προς τα Βαλκάνια αλλά και προς την Ανατολή και τη Μέση Ανατολή- ξεκινώντας και συνδέοντας δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρικούς αγωγούς αλλά και την παραγωγική δραστηριότητα, ειδικά σε θέματα περιβάλλοντος που έχω την ευθύνη, είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και επιτυχίας για τη χώρα μας”.

Τα συμφέροντα των πολιτών , είναι υπέρ της ειρήνης και της παραγωγής και όχι υπέρ της ιαχής

“Σε αυτήν την κατεύθυνση θεωρώ ότι τέσσερα βασικά σχέδια, δυο πολιτικά και δύο τεχνικά είναι κρίσιμα: Η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η συνθήκη των Πρεσπών, τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα προς το Βελιγράδι και τις εκβολές του Δούναβη. Αυτά είναι βασικά θέματα που τροποποιούν τη χώρα μας και όποιος παραμένει στην περίκλειστη γειτονιά του χάνει τις προοπτικές αλλά και τα συμφέροντα των πολιτών. Και τα συμφέροντα των πολιτών , είναι υπέρ της ειρήνης και της παραγωγής και όχι υπέρ της ιαχής”, επεσήμανε ο αν.υπουργός.

Ο κ.Φάμελλος μίλησε ακόμη για τις προοπτικές εργασίας και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τους μηχανικούς και τους τεχνικούς του κλάδου, με τις αλλαγές που προωθούνται για τη μετάβαση στη μεταλιγνητική περίοδο μετά το 2030. Δεν παρέλειψε επίσης, να αναφερθεί στο ζήτημα της έκδοσης χωροταξικού σχεδίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που προχωράει με καλούς ρυθμούς και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και ζήτησε και από τους υποψηφίους να το στηρίξουν.