Σ. Φάμελλος: Ήπια και γρήγορη επίλυση του θέματος με τους δύο στρατιωτικούς

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να ζητήσουμε ήπια και γρήγορη επίλυση του θέματος με τους δύο στρατιωτικούς», δήλωσε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με στόχο την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία.

«Δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία σε μία κατεύθυνση εντάσεων -που δεν αφορά μόνο τους στρατιωτικούς, αλλά και το Αιγαίο και τις ΑΟΖ- δεν είμαστε μία διαταραγμένη χώρα, είμαστε μία πολύ ήρεμη χώρα και από αυτήν την άποψη θέλουμε να κατανοήσει και η Τουρκία ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συμβάν αυτό για άλλους σκοπούς, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι αδιέξοδο», επισήμανε ο κ. Φάμελλος, εξηγώντας πως το μεθοριακό συμβάν «δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμούς ή για διεθνή πολιτική, είναι ένα τοπικό συμβάν που λυνόταν πάντοτε στο πλαίσιο της επικοινωνίας των δύο χωρών και των αντίστοιχων προϊσταμένων των υπηρεσιών αυτών και θα πρέπει να λυθεί με ηρεμία και γρήγορα, χωρίς να δημιουργήσει διπλωματικό ζήτημα, ή άλλο διεθνές ζήτημα έντασης».

Σημείωσε, δε, πως η ελληνική πλευρά ζήτησε και έχει την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της, καθώς «λέμε ξεκάθαρα για όλα τα ζητήματα ότι η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από αυτή την άποψη διεκδικούμε και περισσότερη προσοχή και περισσότερες παροχές και στήριξη στην πολιτική που ασκούμε στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση «υποτίμησε το περιστατικό, όπως υποτίμησε και την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας», ο κ. Φάμελλος είπε: «Εμείς τηρούμε, υποστηρίζουμε και υλοποιούμε την εθνική στάση. Στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική και με τους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να έχουμε ενιαία στάση και έκφραση και να μην ψάχνουμε να κάνουμε ψεύτικη αντιπολίτευση».