Σ. Φάμελλος: Τον κ. Μητσοτάκη τον ενδιαφέρει το παρελθόν, εμάς το μέλλον

“Ο κ. Μητσοτάκης είναι πιστός στην ατζέντα του ΔΝΤ. Ζήτησε να εφαρμοστούν συνταγές που τις είχε ζητήσει και το ΔΝΤ”, ανέφερε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΤLASTV, και συνέχισε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση, αντίθετα, είχε απορρίψει προτάσεις του ΔΝΤ που αφορούσαν αύξηση των απολύσεων και σύνδεση των αμοιβών των εργαζομένων με την απόδοση των επιχειρήσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και εκχώρηση τομέων της ασφάλισης, της παιδείας και της υγείας σε ιδιώτες. “Είναι όμως συνεπής με τη νεοφιλελεύθερη πρότασή του. Θα έλεγα ότι είναι σκληρότερη και από τις προτάσεις της κ. Θάτσερ παλιότερα. Η ευρωπαϊκή οικογένεια βέβαια δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος, σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Μητσοτάκης θα κριθεί από τους πολίτες”, σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επίσης, επεσήμανε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε φοροελαφύνσεις και αυτό συνιστά στη ουσία αναγνώριση εκ μέρους του ότι η κυβέρνηση πέτυχε να βγει η χώρα από το μνημόνιο, πέτυχε να μειώσει τα χρέη της χώρας, ώστε να μπορεί πλέον να συζητάει για ελαφρύνσεις φόρων: “Αυτά δεν θα μπορούσαν να γίνουν πριν από τρία χρόνια. Η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης και η κατάσταση που μας παρέδωσε, η κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας μας, δεν επέτρεπε να συζητάμε γι’ αυτά τα θέματα. Οι Έλληνες καταφέραμε με πολλή δουλειά, με λιτότητα και με θυσίες, και βγήκαμε από τα μνημόνια. Δουλέψαμε πάρα πολύ όλοι και η κυβέρνηση εκπροσώπησε αυτή την προσπάθεια στο εξωτερικό. Οπότε ναι τώρα μπορούμε να μιλάμε για φοροελαφρύνσεις. Οι φοροελαφρύνσεις που αφορούν τον φόρο επιχειρήσεων, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ έχουν μπει ήδη στα αντίμετρα, είναι νομοθετημένα για το 2020”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ.

Αναφερόμενος στη ΔΕΘ είπε ότι οι τοποθετήσεις του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ και η πολύ μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων στη φετινή Έκθεση αποδεικνύουν την πολύ διαφορετική οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας: “Είναι η καλύτερη Έκθεση των τελευταίων 20 ετών και αντιστοιχεί στο ότι η χώρα μας έχει την καλύτερη οικονομική παραγωγή και τις καλύτερες εξαγωγές των τελευταίων 11 ετών. Νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική εικόνα της Ελλάδας. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τη δική του ατζέντα, τον ενδιαφέρει το παρελθόν, εμάς μας ενδιαφέρει το μέλλον”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Προχωρώντας στα ζητήματα που αφορούν το ΥΠΕΝ και απαντώντας για το ζήτημα του ΠΔ Αξιού, ο Αν. ΥΠΕΝ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα αναβληθεί η υπογραφή του: “Περιμένουμε 16 χρόνια και έχουμε ένα Εθνικό Πάρκο χωρίς ρύθμιση και αυτό δείχνει την ατολμία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η πλειοψηφία των θεμάτων που μπήκαν από την τοπική κοινωνία και τους φορείς έχουν γίνει αποδεκτά από την πλευρά μας. Κάποιοι είχαν κινδυνολογήσει πολιτικά, λέγοντας ότι θα καταστραφούν οι αγρότες και οι παραγωγοί και ήταν ψευδές. Στον χώρο του Εθνικού Πάρκου θα επιτρέπεται πλήρως η καθετοποιημένη γεωργική, κτηνοτροφική και αλιευτική δραστηριότητα. Αυτό όμως που δεν μπορούμε είναι να επιτρέψουμε την παρουσία βιομηχανιών στο Εθνικό Πάρκο ή για παράδειγμα δραστηριότητες διαχείρισης αποβλήτων. Για αυτό το θέμα, λοιπόν, θα υπάρχει λύση και μέσα στο 2018 θα πάει το σχέδιο ΠΔ στο ΣτΕ προκειμένου να λυθεί ένα μεγάλο θέμα. Αυτό κάνουμε εξάλλου τα τελευταία τρία χρόνια, λύνουμε προβλήματα τα οποία είχαν μαζευτεί στη χώρα μας”.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο μέτρο για τον περιορισμό χρήσης πλαστικής σακούλας, το οποίο απέδωσε, όπως σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, και αυτή τη στιγμή έχει μειωθεί κατά 75% η χρήση της στις μεγάλες αλυσίδες λιανικής και στα supermarket, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, μιας και στα στοιχεία προς το παρόν δεν συμπεριλαμβάνονται στο μέτρο οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα: “Αυτό που είναι σημαντικό, όμως, είναι ότι στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) έχουμε 10,8 εκατ. ευρώ από το τέλος πλαστικής σακούλας που θα επιστραφούν στο σύνολό τους στους πολίτες με τσάντες πολλαπλής χρήσης που θα μοιραστούν δωρεάν από τον ΕΟΑΝ στην αυτοδιοίκηση. Πλέον, κάθε πολίτης θα έχει δωρεάν τσάντες, αλλά όχι μιας χρήσης, για να ψωνίζει και πιστεύω ότι το 2019 θα έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά τον περιορισμό χρήσης πλαστικού. Κανείς δεν θέλει στις παραλίες μας, στην εξοχή, στα ρέματα, αλλά και στον βυθό των θαλασσών μας να βρίσκει πλαστικές σακούλες”.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο η επόμενη μεγάλη αλλαγή που θα γίνει στη ζωή μας είναι ο καφέ κάδος και η χωριστή διαλογή του οργανικού: “Προωθούμε ένα μέτρο ώστε στο τέλος του 2018 η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει και ο ΦΟΔΣΑ να κατασκευάσει μονάδες κομποστοποίησης και έτσι να μπει καφέ κάδος, ώστε όλοι να χωρίζουμε τα οργανικά απόβλητα. Προφανώς θα ξεκινήσουμε από τις μεγάλες αγορές, από τα ξενοδοχεία και από τις εγκαταστάσεις εστίασης. Θα χωριστούν λοιπόν τα οργανικά, τα τρόφιμα, τα οποία θα γίνονται λίπασμα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη γεωργία, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο ένα γεωργικό εφόδιο και πολύ μεγάλη μείωση της ρύπανσης στους χώρους ταφής. Το 2019 θα χαρακτηριστεί από αυτή την αλλαγή”.

Όσον αφορά τον προγραμματισμό του Υπουργείου για το προσεχές διάστημα, ανέφερε ότι το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο το οποίο θα ανοίξει πολύ έντονα είναι η κυκλική οικονομία. Επίσης θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των διοικήσεων στους φορείς διαχείρισης που ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο και θα υπάρχει πλέον ολοκληρωμένη διοίκηση περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η οποία να αξιολογείται με ένα καινούργιο κριτήριο που θα είναι το προϊόν που δημιουργούν στην περιοχή τους, άρα με την εργασία, ώστε το περιβάλλον θα δίνει εργασία στη χώρα μας.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Σωκράτης Φάμελλος στάθηκε στη σπουδαιότητα της ολοκλήρωσης του έργου των Δασικών Χαρτών, που αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και ταυτόχρονα την αλλαγή που περίμενε 40 χρόνια η Ελλάδα. Επίσης, μέσα στο 2018 θα υπάρξουν δύο μεγάλες πολιτικές ανακοινώσεις, η στρατηγική για τα δάση και η στρατηγική για την πρόληψη των πυρκαγιών: “Πέρα από τα εργαλεία πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, ειδικά τις πυρκαγιές μπορούμε να τις προλάβουμε. Δυστυχώς τα μνημόνια και όλες αυτές οι πολιτικές μείωσαν και τους εργαζόμενους και τις χρηματοδοτήσεις των δασικών έργων, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλεόνασμα καύσιμης ύλης και ελλιπής διαχείριση στα δάση μας”.

 

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...