Το «Samothrace World Music Festival» επιστρέφει…

Επιστρέφει μετά από 12 χρόνια στην πατρίδα του το «Samothrace World Music Festival» και αποτελεί το γεγονός του φετινού καλοκαιριού και για το νησί της Σαμοθράκης αλλά και για του λάτρεις της έθνικ αλλά και της παραδοσιακής μουσικής.

Η φετινή εκδήλωση θα παρουσιάσει μεγάλους και εξαιρετικούς καλλιτέχνες που πέρα από την διεξαγωγή σεμιναρίων και εργαστηρίων για μουσικούς από όλο το κόσμο, θα πραγματοποιήσουν και συναυλίες για τους λάτρεις της έθνικ μουσικής σκηνής.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια μουσικής, open drum-circle με την δυνατότητα συμμετοχής όλων των παραβρισκόμενων με δικά τους όργανα και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες μουσικές δραστηριότητες. Ακόμη και εργαστήρια παραδοσιακής μουσικής για μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες γίνονται δωρεάν, θα πραγματοποιηθούν στη Γέφυρα του Φονιά και στο δημοτικό κάμπινγκ «ελεύθερης διαβίωσης».

Το παγκόσμιο αυτό μουσικό Φεστιβάλ έχει αφενός το στόχο να γίνει κέντρο συνάντησης όχι μόνο μουσικών αλλά και όσων αγαπούν τη μουσική, και αφετέρου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για μουσικές διδασκαλίες και προσωπικές μουσικές ανταλλαγές, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα άμεσης επαφής με τις παραδόσεις του καθενός.

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά διαδικτυακά, 5 ευρώ + 1.40 ευρώ Φ.Π.Α. μέχρι 16 Αυγούστου. Ταμείο εισιτηρίων θα λειτουργήσει πριν από την έναρξη του φεστιβάλ μόνο σε περίπτωση που θα υπάρχουν εισιτήρια. Η τιμή ωστόσο τότε θα είναι 13 ευρώ ημερησίως .

Το «Samothrace World Music Festival» διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2005 στο νησί της Σαμοθράκης και στη συνέχεια μετακόμισε με μεγάλη επιτυχία στην Τραϊανούπολη Έβρου το 2006 και στο Μαϊάμι της Φλόριντα των ΗΠΑ το 2012, 2013 και το 2015.

Το πρόγραμμα των συναυλιών

Σάββατο 19 Αυγούστου

9.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.: Ανοιχτός κύκλος μουσικής για όλους. Φέρτε λοιπόν τα μουσικά σας όργανα!

10.00 μ.μ. – 11.00 μ.μ.: Nathaniel (Folk, Blues, Jazz, Improvisation)

11.00 μ.μ. – 12 μ.μ.: Σείριος Σαββαϊδης (Folk)

12.00 μ.μ. – 1.30 π.μ.: Oriental Vibrations, Παντελής Παυλίδης (Αρχαία Λύρα και Λύρα Αιγαίου) Βασίλης Κωνσταντινίδης (Κιθάρα) Καλαμένιος Ηρακλής (Νευ)

1.30 π.μ. – 3 π.μ.: Dj Looney | World-Ethic Chillout Set

Κυριακή 20 Αυγούστου

9.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ.: «Η Κρούση της Σαμοθράκης» (Με τον Νίκο Κιουρκτσή – N.Tourbis)

10.00 μ.μ. – 11.30 μ.μ.: Χρήστος Χατζόπουλος (Ούτι), Σοφία Χατζοπούλου (Κανονάκι)

11.30 μ.μ. – 1.00 π.μ.: «Violonjuko project» Τάκης Μπάρμπας (Κλαρίνο, νευ, βιολοντσούκο, νταρμπούκα) και Δέσποινα Τιάκα (Ακκορντεόν, ντάφ)

1.30 π.μ. – 3.00 π.μ.: Dj Looney | World-Ethnic Chillout Set

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων

  • O Τάκης Μπάρμπας θα παραδίδει από 18 έως 20 Αυγούστου μαθήματα ατομικά και σε mini group για τα εξής όργανα: νέυ, κλαρίνο, bansouri και τεχνικές ανάπτυξης συνοδείας και solo για όλα τα κρουστά και μελωδικά όργανα. Το μάθημα θα είναι διαμορφωμένο αναλόγως με την ιδιοσυγκρασία και το επίπεδο του καθενός και θα επικεντρώνεται σε ρυθμούς και μουσικά μοτίβα της Ελλάδος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο και στον δημιουργικό αυτοσχεδιασμό.
  • O Παντελής Παυλίδης από 18 έως 20 Αυγούστου προκειμένου να ανοίξει νέους ορίζοντες σε λυράρηδες κάθε ηλικίας και επιπέδου θα παραδίδει μαθήματα ατομικά και ομαδικά για τα εξής όργανα: Αρχαία Λύρα, Λύρα Αιγαίου.
  • 17 & 18 Αυγούστου Σεμινάριο – εργαστήριο Ρυθμός: Η πρώτη αρχέγονη παγκόσμια γλώσσα. Με βάση τα κρουστά όργανα με το Μουσικοσυνθέτη- δάσκαλο κρουστών Νίκο Κιουρκτσή (N.Tourbis). Μέσα από ομαδικό μάθημα κρουστών γίνεται μία εισαγωγή στη ρυθμική αγωγή, στα κρουστά του κόσμου και σε διαφορετικούς ρυθμούς δύσης και ανατολής. Οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ολοκληρώνουν ένα –ή και δύο μουσικά κομμάτια τα οποία έχουν την δυνατότητα να τα παίξουν αργότερα στο live της «κρούσης». Το όργανο που χρησιμοποιείται στην πρακτική άσκηση είναι το αφρικάνικο djembe ως βασικό όργανο αλλά και λοιπά παρελκόμενα κρουστά όργανα (shaker -κουδουνάκια – Dundun-congas). Το μάθημα απευθύνεται σε όλους. Δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη γνώση μουσικής. Οργανα παρέχονται. Οι συμμετέχοντες μπορούν να φέρουν το δικό τους όργανο αν έχουν. Το εργαστήριο κοστίζει 10 ευρώ και θα γίνει στις 17 και 18 Αυγούστου από τις 6 έως τις 8 μ.μ. στο δημοτικό κάμπινγκ «ελεύθερης διαβίωσης» σε συνεργασία με την ΖΑΘΕΗ.
  • 19 και 20 Αυγούστου, Εργαστήριο παραδοσιακών οργάνων. Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι ελεύθερη για όλους. Από το μουσικό σχολείο Nota Komotinis. Tο μουσικό σχολείο θα προσφέρει εργαστήριο παραδοσιακών οργάνων για παιδιά όλων των ηλικιών. Μια πρώτη γνωριμία με τα όργανα και τη μουσική όπου τα παιδιά μπορούν να μάθουν για τις τεχνικές ιδιαιτερότητες των οργάνων, να πειραματιστούν με τους ήχους τους, και να αποκτήσουν μια εικόνα της Μουσικής Γεωγραφίας της χώρας μας. Το εργαστήριο θα γίνει στις 19 και 20 Αυγούστου από τις 10 π.μ. εως 1 μ.μ. στο δημοτικό κάμπινγκ «ελεύθερης διαβίωσης» σε συνεργασία με την ΖΑΘΕΗ.
  • Eργαστήριο από τους NACUSSO στις 12 Αυγούστου. Το εργαστήριο είναι χωρίς εισιτήριο, έχει διάρκεια ένα τετράωρο και αριθμό προσέλευσης για 15 άτομα. Eχει σκοπό να προσκαλέσει τους συμμετέχοντες σε μια πολυαισθητηριακή εμπειρία του νησιού, με εργαλείο την θεωρία και την πράξη της ακουστικής οικολογίας του R.Murray Schafer. Περιλαμβάνει μια θεωρητική εισαγωγή στην ακουστική οικολογία και τον σχεδιασμό ηχοχαρτών και ηχοπεριπάτων στο νησί.
  • Απο 10 έως 20 Αυγούστου Μουσική παραγωγή Music production από τον Looney (Εισαγωγή στη μουσική τεχνολογία – Συνδεσιμότητα -Daw – εικονικά όργανα – Σύνθεση `Mεθοδολογία). Το σεμινάριο αυτό είναι για αρχάριους, μέσους και προχωρημένους μαθητές.
  • Απο 18 έως 20 Αυγούστου Φωνητικός Αυτοσχεδιασμός από τον Nathanail. Αυτό το εργαστήριο θα αναπτύξει τεχνικές φωνητικού αυτοσχεδιασμού και χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα την δυναμική τις ομάδας, θα επικεντρωθούν μαζί στην σιωπή, στο χώρο και την ακινησία. Το σεμινάριο αυτό είναι για αρχάριους, μέσους και προχωρημένους μαθητές.