Σαραγόσα, μια πόλη με μοναδικές εκπλήξεις για τους επισκέπτες

Σίγουρα όταν αναφερόμαστε σε ισπανικές πόλεις η Σαραγόσα δεν είναι μια από τις πρώτες που μας έρχονται στο νου. Τα «πρωτεία» σε αυτήν την περίπτωση έχουν η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Βαλένθια ενδεχομένως η Σεβίλλη όπως και άλλες πόλεις που δικαίως αποτελούν ιδιαίτερους προορισμούς. Τι γίνεται όμως με τις λιγότερο δημοφιλείς πόλεις που κρύβουν και αυτές μοναδικές εκπλήξεις για τους επισκέπτες;

Της Ασημίνας Θάνου

Η Σαραγόσα είναι η επαρχιακή πρωτεύουσα και μια από τις τρεις επαρχίες της αυτόνομης περιφέρειας της Αραγωνίας. Γεωγραφικά η Αραγωνία βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ισπανίας και τη διασχίζει ο ποταμός Έβρος. Κλιματικά χαρακτηρίζεται από ακραίες μεταβολές και γεωμορφολογικά αποτελείται τόσο από ψηλές κορυφές βουνών (Πυρηναία) όσο και από πράσινες αλλά και ξηρές επίπεδες εκτάσεις. Είναι όμως αυτές οι πληροφορίες αρκετές για να μπορέσει ο αναγνώστης και πιθανός μελλοντικός ταξιδιώτης να σχηματίσει μια εικόνα για την Σαραγόσα; Αν όχι, ποια είναι τελικά η πόλη αυτή;

Μια πόλη με πανέμορφα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα

Το σημείο αναφοράς της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός Basilica del Pilar.

Ο καθεδρικός ναός Basilica del Pilar

Ο ναός είναι χτισμένος δίπλα στο ποτάμι και εκτός του ότι είναι καλλιτεχνικά ένα σύμβολο για την Αραγωνία, αποτελεί και ένα πραγματικό μουσείο γεμάτο θρησκευτικά δημιουργήματα.

Ο ναός, χτισμένος δίπλα στο ποτάμι, αποτελεί ένα πραγματικό μουσείο

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι τοιχογραφίες που είχε ζωγραφίσει ο Goya και κοσμούν δυο από τους θόλους του. Στον ναό ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανέβει σε έναν από τους πύργους και να απολαύσει τη θέα της πόλης.

Η θέα της πόλης από το ναό

Λίγα μέτρα μακριά βρίσκεται ένας ακόμη καθεδρικός ναός που αποτελείται από έναν συνδυασμό διάφορων καλλιτεχνικών ρυθμών. Ο ναός ονομάζεται El Salvador ή πιο απλά, La Seo.

Ένα ακόμα καλλιτεχνικό στολίδι που κοσμεί την πόλη είναι το παλάτι Aljafería.

Το παλάτι Aljafería

Το παλάτι, που έχει ανακηρυχτεί Μουσείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, σήμερα λειτουργεί και ως χώρος εκδηλώσεων. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να περιπλανηθεί στο εσωτερικό του κτιρίου και να θαυμάσει από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, η οποία έχει αραβικές επιρροές καθώς κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα, όταν η περιοχή ονομαζόταν Saraqusta και ήταν ένα από τα πιο ισχυρά Taifa στην al-Andalus.

Η Σαραγόσα επίσης διαθέτει και ένα αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο που πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Είναι ένα από τα χαρακτηριστικά κτίσματα της ρωμαϊκής εποχής- οπότε και ιδρύθηκε η πόλη από τον Οκταβιανό Αύγουστο, ο οποίος της είχε δώσει το όνομά του (Caesaraugusta)- που έχει καταφέρει να αντέξει στο χρόνο και είναι διαθέσιμο στο κοινό. Τα ερείπια του ρωμαϊκού θεάτρου που ονομάζεται Museo del Teatro de Caesaraugusta βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει το θέατρο ακόμα και ως απλός περαστικός σε περίπτωση που δεν προλάβει να επισκεφτεί το εσωτερικό του μουσείου.

Το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο που πλέον λειτουργεί ως μουσείο

Η Σαραγόσα είναι ένας προορισμός για τους λάτρεις της τέχνης

 


Ο γνωστός ζωγράφος Francisco Goya γεννήθηκε στο χωριό Fuendetodos, το οποίο βρίσκεται στην Αραγωνία και έργα του κοσμούν πολλούς χώρους σε διάφορες περιοχές της αυτόνομης περιφέρειας. Μια από αυτές της περιοχές είναι και η Σαραγόσα. Εκτός από τον καθεδρικό ναό Basilica del Pilar δημιουργήματα του υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης, όπως το Museo de Zaragoza και το Museo Goya- Colección Ibercaja-Museo Camón Aznar.

Η Σαραγόσα είναι ένας προορισμός για διασκέδαση

Η πόλη αποτελείται από πολλές πλατείες, ωστόσο η πιο κεντρική από αυτές είναι η Plaza España. Εκεί βρίσκονται πολλά εμπορικά καταστήματα αλλά και μαγαζιά που προσφέρονται για ξεκούραση, φαγητό αλλά και ποτό. Πίσω από το σιντριβάνι της πλατείας δεσπόζει ένα επιβλητικό κτίριο μέσα στο οποίο ο επισκέπτης αποκλείεται να μη βρει κάποιο μαγαζί που να μην ικανοποιήσει τις γευστικές του προτιμήσεις.

Μια από τις λιχουδιές της Ισπανίας που φυσικά μπορεί κάποιος να βρει και στη Σαραγόσα σε διάφορα μαγαζιά είναι τα churros! Πρόκειται για μακρόστενα τηγανιτά ψωμάκια που θυμίζουν πολύ στη μυρωδιά τους λουκουμάδες και τα οποία οι Ισπανοί συνηθίζουν να συνοδεύουν με σοκολάτα.

Όσοι πάλι επιθυμούν ακόμα περισσότερες επιλογές για να κάνουν τα ψώνια τους μπορούν να επισκεφτούν το Puerto Venecia , ένα μεγάλο συγκρότημα καταστημάτων που βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης και στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να φθάσει χρησιμοποιώντας την συγκοινωνία.

Οι λάτρεις της φύσης από την άλλη μπορούν επισκεφτούν τα πάρκα της πόλης όπως για παράδειγμα το πάρκο José Antonio Labordeta Park, παλαιότερα γνωστό στο ευρύ κοινό και ως Parque Grande. Πρόκειται για ένα καταπράσινο πάρκο που διαθέτει πολλά σιντριβάνια και μνημεία. Ένα από τα μνημεία που δεσπόζει σε ένα υψηλό σημείο του πάρκου είναι το άγαλμα του Alfonso I de Aragón.

Ποια είναι τελικά η Σαραγόσα;

Είναι μια πόλη στην Αραγωνία. Η Σαραγόσα σε καλεί να διαλέξεις ένα μονοπάτι της για να μπορέσεις να ρίξεις μια ματιά στην ιστορία που κρύβεται πίσω της. Ο ποταμός είναι ο σιωπηλός παρατηρητής των πολιτισμών που πέρασαν από την περιοχή και που με το πέρασμά τους άφησαν πίσω τους μια τεράστια κληρονομιά την οποία καλούμαστε να ανακαλύψουμε.