Σαρωτική αναδιάρθρωση στο τοπίο των ΜΜΕ προ των πυλών

Σαρωτική αναδιάρθρωση στο τοπίο των μίντια βρίσκεται προ των πυλών και, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι. Η χρεοκοπία των ισχυρών παραδοσιακών επιχειρηματιών των ΜΜΕ, σε συνδυασμό με την προθυμία νέων να επενδύσουν σε μια αγορά -που, όπως έδειξε η επιχείρηση αδειοδότησης το περασμένο καλοκαίρι, έχει δυναμική επενδύσεων και μπορεί να προσελκύσει νέα κεφάλαια-, οδηγεί σε αλλαγή των μετοχικών σχημάτων, ανακατατάξεις στους τίτλους και αφόρητη πίεση στους εργαζόμενους.

Κι αυτό γιατί οι όποιες μεταβολές πραγματοποιούνται υπό τη δαμόκλειο σπάθη των τραπεζών, δηλαδή των χρεών, τα οποία στο σύνολο των ΜΜΕ της χώρας ξεπέρασαν τα περασμένα χρόνια το 1 δισ. ευρώ – θαλασσοδάνεια επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Παρά την τεράστια ευθύνη τους, τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, και ιδίως η Ν.Δ., συνεχίζουν να επιχειρούν να παρέμβουν στην όποια αναδιάρθρωση της αγοράς: η Ν.Δ. επιχειρεί να αποκλείσει κάθε νέο επιχειρηματία που επιδιώκει να επενδύσει στην αγορά των ΜΜΕ και να τη μετατρέψει σε ένα κλειστό σύστημα ολιγοπωλίου. Παρότι επικαλείται τη «νομιμότητα» και το συμφέρον των «Ελλήνων φορολογουμένων», στην πραγματικότητα λειτουργεί υπό τον φόβο να χάσει την επιρροή της σε μεγάλα μιντιακά συγκροτήματα, προς όφελος, όπως πιστεύει, του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ. για την επικείμενη συμφωνία μεταξύ του ομογενούς Ιβάν Σαββίδη και της οικογένειας Μπόμπολα για εξαγορά μεγάλου μεριδίου της εκδοτικής Πήγασος («Έθνος», «Ημερησία», συμμετοχές στο Mega, στο πρακτορείο Άργος, στις εκτυπώσεις Ίρις κ.ά.) δείχνει την αγωνία των στελεχών του κόμματος για την αποδυνάμωση της επιρροής του στα μίντια, αλλά και την πίεση που επιχειρείται στα στελέχη των τραπεζών προκειμένου να μπλοκαριστεί η όποια διέξοδος.

«Οποιαδήποτε συμφωνία επιτρέπει την παραμονή των παλαιών μετόχων στο νέο διοικητικό σχήμα και συνοδεύεται με διαγραφή μεγάλου μέρους των δανείων της επιχείρησης με αδιαφανή τρόπο δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή» αναφέρει η Ν.Δ. Και υπαινίσεται το κούρεμα χρεών που ζητάει ο Σαββίδης προκειμένου να επενδύσει στην Πήγασος.

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ και διαβεβαιώνει ότι «οι νόμοι θα εφαρμοστούν για όλους».

Αν για τον Πήγασο χρειάστηκε απευθείας παρέμβαση της Ν.Δ., για τον ΔΟΛ, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία εκποίησης του συνόλου του ενεργητικού του, τη «δουλειά» την κάνουν άλλοι. Η συντακτική ομάδα της εφημερίδας «Τα Νέα» δρομολόγησε την περασμένη Τρίτη μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον Ι. Σαββίδη, τον μόνο επιχειρηματία που έχει δηλώσει επίσημα ότι έχει ενδιαφέρον να καταθέσει προσφορά για τον ΔΟΛ. Η επίθεση ήταν τόσο σφοδρή, ώστε οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση με την οποία αποστασιοποιούνται από τις επιλογές της διεύθυνσης.

Όμως, κοντός ψαλμός…

* Έως τις 31 Μαΐου θα είναι γνωστές οι προσφορές για τον ΔΟΛ, όπως έχει ορίσει ο ειδικός διαχειριστής των τραπεζών. Με άλλα λόγια, ποιοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται και ποιο το ποσό που προσφέρουν.

* Εντός των επόμενων δέκα ημερών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών, θα ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο Mega, είτε από τους παλαιούς μετόχους είτε με τη συμμετοχή και νέων επενδυτών. Αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου το κανάλι να επαναχρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες. Εάν δεν προχωρήσει η αύξηση, το κανάλι θα οδηγηθεί σε κλείσιμο.

Πηγή: Αυγή