Σχέδιο για δύο νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Η άμεση σύσταση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την κατάρτιση συγκεκριμένων προτάσεων για τη δημιουργία χώρου transit που θα δέχεται τους πρόσφυγες μέχρι τη μεταφορά τους στα υφιστάμενα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, καθώς και ενός χώρου φιλοξενίας (pro transit), έως ότου τα άτομα αυτά καταγραφούν από την Αστυνομία αποφασίστηκε κατά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για το μεταναστευτικό.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Το ζήτημα των προσφύγων που ήταν συγκεντρωμένοι το προηγούμενο διάστημα στην πλατεία Αριστοτέλους ήταν που έδωσε την αφορμή για να συγκληθεί σήμερα, Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, η έκτακτη σύσκεψη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα φιλοξενίας των προσφύγων που καταφθάνουν από τον Έβρο στην Θεσσαλονίκη.

«Η ιστορία είναι περίπλοκη. Η Θεσσαλονίκη δεν πρέπει να καταλήξει να είναι το ζητούμενο κέντρο άφιξης αυτών των μεταναστών. Υπάρχουν δομές φιλοξενίας σε όλη την Βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Θεσσαλία όπου θα προωθούνται εκεί. Τα νούμερα των μεταναστών είναι διπλάσια σε σχέση με πέρσι. Ενδέχεται να υπάρξουν παρόμοιες εικόνες τις επόμενες μέρες στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης για το θέμα των μεταναστών στην πλατεία Αριστοτέλους, μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης που έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για το μεταναστευτικό.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, ενημέρωσαν πως την Πέμπτη θα γίνει νέα συνάντηση με ομάδα εργασίας στο ΥΜΑΘ, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι ΜΚΟ.

Τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας επιδιώκει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρο Λεκάκη, ο δήμος επιδιώκει να δημιουργηθεί μία προσωρινή δομή φιλοξενίας, όπου θα μεταφέρονται εκεί οι πρόσφυγες για 48 ώρες, μέχρι να λάβουν τα απαραίτητα έγγραφα.  Τον τελευταίο μήνα η Διεύθυνση Αλλοδαπών δέχτηκε 3.000 άτομα, ενώ οι αρχές μπορούν να εξυπηρετήσουν 1.250 το μήνα. Πρόκειται για Ιρακινούς, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι, Σύριους, Αφγανούς και Πακινστανούς.

«Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την πόλη σαν πόλο έλξης και δεν θέλουμε να υπάρξουν προβλήματα στις πλατείες. Στόχος είναι να μπορούμε να υποδεχτούμε τον κόσμο με μία αξιοπρεπή βιώσιμη θέση υποδοχής και όχι σε μία πλατεία, εφόσον ταυτοποιηθούν από την αστυνομία», δήλωσε ο Νίκος Ράγκος.

«Καταλήξαμε να έχουμε μια μικρή ομάδα εργασίας, η οποία θα επεξεργαστεί τις διάφορες λύσεις που θα προκύψουν, ώστε αυτή η κατάσταση να είναι όσο πιο αποτελεσματική γίνεται και να μη δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή ζωή της πόλης», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

«Στόχος να υποδεχτούμε τον κόσμο με μία αξιοπρεπή βιώσιμη θέση υποδοχής»

Στην συνέχεια ο κ. Ράγκος πρόσθεσε ότι « δεν θέλουμε να υπάρξουν προβλήματα στις πλατείες. Στόχος είναι να μπορούμε να υποδεχτούμε τον κόσμο με μία αξιοπρεπή βιώσιμη θέση υποδοχής και όχι σε μία πλατεία, εφόσον ταυτοποιηθούν από την αστυνομία. Στα Διαβατά υπάρχουν περίπου 800 άτομα, ενώ στο Βαγιοχώρι υπάρχουν περίπου 300. Δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν εκεί, θα γίνει διευθέτηση ανάλογα σε ποιες δομές έχουν την δυναμικότητα να τους πάρουνε, αφού ταυτοποιηθούν. Δεν είναι απαραίτητο να είναι στην Κεντρική Μακεδονία, μπορεί να είναι στην Θεσσαλία ή στην Ήπειρο».

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Καθαριότητας Λάζαρος Ζαχαριάδης, η εντεταλμένη σύμβουλος ένταξης μεταναστών Σοφία Ασλανίδου, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Χάρης Αηδονόπουλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θωμάς Φεύγας, ο Ταξίαρχος Θεολόγης Τσακίρης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος αλλά και εκπρόσωποι από το ΥΜΑΘ και τις ΜΚΟ Αλκυόνη, Solidarity Now και ΑΡΣΙΣ.