Σε αντιφασιστική διαδήλωση στο δημαρχείο καλεί η ΚΕΕΡΦΑ

Με αφορμή την αυριανή επέτειο απελευθέρωσης της πόλης το 1944 και με κεντρικό σύνθημα “Η Αντίσταση στο φασισμό είναι πάντα επίκαιρη!” η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης σε αντιφασιστική διαδήλωση αύριο στις 11 το πρωί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Στο κάλεσμά της η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει πως “το σύγχρονο ελληνικό κράτος οργάνωσε και φέτος με μεγαλοπρέπεια τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, προβάλλοντας την έναρξη του πολέμου με τη φασιστική Ιταλία και κρύβοντας επιμελώς το φασιστικό χαρακτήρα της δικτατορίας του Μεταξά. Η επιλογή να γιορτάζεται η έναρξη του πολέμου αντί για την Απελευθέρωση δεν είναι τυχαία: η Απελευθέρωση ήταν έργο της Αντίστασης την οποία ματοκύλισε το μεταπολεμικό κράτος αγκαλιά με τους συνεργάτες του φασισμού. Το ΕΑΜ ήταν η βασική οργάνωση αυτού του κινήματος, που έδωσε με επιτυχία και θυσίες τη μάχη ενάντια στους Γερμανούς και τις δοσιλογικές συμμορίες των Ταγμάτων Ασφαλείας που είχαν καταντήσει ο φόβος και ο τρόμος του πληθυσμού”.

Στη συνέχεια υπενθυμίζει πως η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον ΕΛΑΣ παραθέτοντας απόσπασμα από τον θεσσαλονικιό πεζογράφο Γιώργο Ιωάννου: «Από την οδό της Αγίας Σοφίας κατέβαιναν, σαρώνοντας τις γειτονιές, τα παιδιά του Κουλέ Καφέ, του Αγίου Παύλου, της Ακρόπολης, της Κασσάνδρου. Το Τσινάρι, Εσκί-Ντελίκ, Προφήτης Ηλίας, Διοικητήριο κατέβαιναν τη Βενιζέλου. Από το Βαρδάρι πάλι ερχόταν, ξιπόλητη, ρακένδυτη, πειναλέα, σπαρταρώντας από ενθουσιασμό, η Ραμόνα, η Επτάλοφος, ο παλιός Σταθμός, η Νεάπολη, η Σταυρούπολη, ενώ αντίθετα, από ανατολικά κατάφταναν μέσα σε σκόνη και αλαλαγμό, με τρομπέτες, παντιέρες, λάβαρα και χωνιά η Τούμπα, η Αγία Φωτεινή, η Ευαγγελίστρια, η Τριανδρία, ακόμα και η τόσο μακρινή Καλαμαριά».

Τέλος, η ΚΕΕΡΦΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για την υλοποίηση των μνημονίων και καλεί σε αγώνες ενάντια “στο σύστημα που τρέφει και προστατεύει τους νοσταλγούς του Μεταξά και του Χίτλερ”.