Σε Δερβένι και Λαγκαδίκια τα πρώτα σχολεία για προσφυγόπουλα τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων σε σχολικές μονάδες στο Δερβένι και τα Λαγκαδίκια, κοντά σε δομές φιλοξενίας προσφύγων. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θα εισηγηθεί εντός των επόμενων ημερών τον καθορισμό συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, στις οποίες θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας.

«Τα μαθήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, διευκρινίζοντας ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα γίνει η προκήρυξη για την τοποθέτηση των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων. Οι Συντονιστές, όπως εξήγησε, θα έχουν την ευθύνη καταγραφής στα κέντρα φιλοξενίας του αριθμού των παιδιών προσφύγων, της ηλικίας τους, των γνώσεων και των εξειδικευμένων αναγκών τους, ώστε να μεριμνούν για την ομαλή ένταξή τους στις ΔΥΕΠ.

Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες στελέχωσης των ΔΥΕΠ από τον πίνακα αναπληρωτών, στους οποίους -όπως και στους σχολικούς συμβούλους- θα γίνει επιμόρφωση για ζητήματα σχετικά με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία και με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Άλλωστε, οι σχολικοί σύμβουλοι είναι εκείνοι που θα καταγράφουν τα προβλήματα, που παρουσιάζονται στην εκπαιδευτική πράξη, συντάσσοντας σχετικές εκθέσεις.

«Ξεκινάμε με τα πρώτα πιλοτικά σχολεία και προχωράμε» είπε ο κ. Ανανιάδης. Σε σχέση με τις ανησυχίες που εξακολουθούν να εκφράζονται από κάποιους συλλόγους γονέων, ο περιφερειακός διευθυντής επανέλαβε ότι «όλα τα παιδιά που θα πάνε στα σχολεία θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν το κίτρινο βιβλιάριο, που λέει ποια εμβόλια έχουν κάνει», προτρέποντας όμως τους γονείς «να μην περιμένουν να γίνουν όλα τα εμβόλια σε μία εβδομάδα, διότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει όλα τα εμβόλια σε μία εβδομάδα». Ο κ. Ανανιάδης διευκρίνισε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει αναλάβει το κόστος καθαριότητας, φύλαξης και θέρμανσης των σχολικών μονάδων, στις οποίες θα λειτουργήσουν ΔΥΕΠ.