Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες από τις 23 Απριλίου προχωρά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες προχωρά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αντιδρώντας στην πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.

Οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σε συνεδρίασή τους στις αρχές της εβδομάδας είχαν αποφασίσει ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα αρχίσουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα» της ΔΕΗ. Μάλιστα με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου η ΓΕΝΟΠ απέστειλε ανοιχτή επιστολή στους βουλευτές χαρακτηρίζοντας Εθνικό Έγκλημα την πώληση των μονάδων.

«Ως εργαζόμενοι ΣΗΜΕΡΑ, του Ομίλου ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ εδώ και οκτώ χρόνια βιώνουμε τις Μνημονιακές Πολιτικές των Κυβερνήσεων που εκτός από την φτωχοποίηση του Ελληνικού Λαού, στόχο είχαν και έχουν να εκποιήσουν – ξεπουλήσουν την μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1950 για λόγους Δημοσίου Συμφέροντος διαπράττοντας Εθνικό Έγκλημα», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το Εθνικό Έγκλημα που συντελείται, σε συνέχεια αυτού της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, με το κατατιθέμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση, της αποεπένδυσης της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ (Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περεταίρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού).

»Με αυτό το νομοσχέδιο εξειδικεύονται τα « Διαρθρωτικά Μέτρα για την πρόσβαση στον λιγνίτη» του νόμου (ΦΕΚ 72/2017) που αφορά την «αποεπένδυση» της ΔΕΗ σε ποσοστό 40% της λιγνιτικής ισχύος της. Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία δύο (2) εταιρειών με την απόσχιση παγίων  από την ΔΕΗ :

-Η πρώτη περιλαμβάνει την Μονάδα Μελίτη I ονομαστικής ισχύος 330 MW μαζί με την άδεια της Μελίτης II ονομαστικής ισχύος 450 MW και τα αντίστοιχα κοιτάσματα Κλειδιού, Λόφων Μελίτης και Βεύης.

-Η δεύτερη περιλαμβάνει τις Μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ονομαστικής ισχύος 300 MW εκάστη μαζί με τα αντίστοιχα Ορυχεία», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ.

Από τις 23 Απριλίου οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Όσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, το Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ – ΚΗΕ  κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 29/03/2018  αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων  με ημερομηνία έναρξης την 00:01΄της 23ης Απριλίου 2018 με αιτήματα:
  • Ακύρωση του σχεδίου πώλησης Λιγνιτικών Μονάδων με τα αντίστοιχα Ορυχεία
  • Επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ Α.Ε από το ΤΑΙΠΕΔ στο Ελληνικό Δημόσιο
  • Υπογραφή ΣΣΕ
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού

«Κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης διαθέτουμε το εξαιρούμενο προσωπικό κατ΄ αναλογία των ορισθέντων σύμφωνα με την αριθ.10/17 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής του άρθρου 15 του Ν. 1264/82 του Πρωτοδικείου Αθηνών», αναφέρεται.