Απομακρύνονται σήμερα επικίνδυνα αμιαντούχα υλικά στο δήμο Παύλου Μελά

Ξεκίνησαν από τις 8.30 π.μ. σήμερα Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, οι εργασίες αποξήλωσης και απομάκρυνσης ογδόντα τόνων επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας ΧΙΤΖΟΥ δίπλα σε σχολικό συγκρότημα (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), 700 και πλέον μαθητών της περιοχής Καρατάσιου, παρουσία του δημάρχου Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη.

Ο φορέας υλοποίησης των εργασιών είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Πράσινο Ταμείο.

Από την πρώτη στιγμή έναρξης των εργασιών πραγματοποιούνται δειγματοληψίες αέρα για τη μέτρηση ινών αμιάντου από εξειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» – Πλίνιος Ανεξάρτητοι Σύμβουλοι Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον Αναστάσιο Τραυλό, ενώ μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων γίνονται στο χώρο εργασιών και κυρίως στο προαύλιο του σχολείου, από τον δρα Χημικό Μηχανικό Δημήτρη Κουτσονικόλα, Επιστημονικό Συνεργάτη του Δήμου Παύλου Μελά.

Στο τέλος των εργασιών θα εκδοθεί από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» – Πλίνιος πιστοποιητικό καθαρότητας του χώρου.

Τις εργασίες επιβλέπουν

•Στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης,

•η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας Μαρία Πιπερίδου από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,

•ο Υπεύθυνος Βορείου Ελλάδος της Polyeco Α.Ε., Χημικός Μηχανικός Γιάννης Καρακόλης,

•Υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά και του Τμήματος Παιδείας με τον Εντεταλμένο σε θέματα Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά Σάκη Λαζαρίδη και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ιωσήφ Αράπογλου,

•Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων που με απόφαση του Δημάρχου Δημήτρη Δεμουρτζίδη, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Παρασκευή 22 και τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, για λόγους ασφαλείας. Πρόκειται για τις σχολικές μονάδες της Πολίχνης 4ο και 13ο Νηπιαγωγείο, 4ο Δημοτικό , 2ο Γυμνάσιο , 2ου ΓΕΛ.

Ένα ακόμη χρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα στο Δήμο Παύλου Μελά λύνεται οριστικά, ανακουφίζοντας τη μαθητική κοινότητα και τους κατοίκους της περιοχής Ανθοκήπων –Καρατάσιου, καθώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τη Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά, στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο Πράσινο Ταμείο, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σημαντικός ο ρόλος της σχολικής κοινότητας και του Τοπικού Περιβαλλοντικού Δικτύου ”Σχολείο Ανοιχτό στην Κοινωνία-Ενεργός Πολίτης στο Δήμο Παύλου Μελά”, που τα τελευταία τρία χρόνια ανέδειξαν το πρόβλημα.