Σε ισχύ η εκεχειρία στη Συρία – Σποραδικές μάχες και χιλιάδες πρόσφυγες

Μπορεί η εκεχειρία στη Συρία να είναι σε ισχύ, ωστόσο η κατάπαυση του πυρός δεν είναι ολοκληρωτική. Κυβερνητικές δυνάμεις μάχονται κατά ομάδων ανταρτών έξω από τη Δαμασκό, με εκατοντάδες αμάχους να την εγκαταλείπουν ομαδικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του συριακού στρατού, 1.300 άνθρωποι από την περιοχή της κοιλάδας της Μπαράντα –στόχου αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών, παρά την εκεχειρία– έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από το Σάββατο.

Σημειώνεται ότι η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ νωρίς την Παρασκευή, με τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αναμένεται να συναντηθούν τον Ιανουάριο για συνομιλίες στο Καζακστάν. Ρωσία και η Τουρκία ενεργούν ως εγγυήτριες για την τήρηση της συμφωνίας από την οποία αποκλείονται η Τζάμπχατ Φάτεχ αλ Σαμ, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, και το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι υπάρχουν λεωφορεία στην περιοχή έτοιμα για να απομακρύνουν τους αμάχους, όμως δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει πόσοι άνθρωποι έχουν ήδη φύγει. Ο ίδιος εξήγησε ότι η περιοχή αυτή εξαιρείται από την εκεχειρία εξαιτίας της παρουσίας εκεί ανταρτών της Τζάμπχατ Φάτεχ αλ Σαμ.

Στο βόρειο μέτωπο, ο συριακός στρατός διεξήγαγε το πρωί αεροπορικές επιδρομές στην ανταρτοκρατούμενη συνοικία Ατάρεμπ κοντά στο Χαλέπι. Λίγες ώρες νωρίτερα δύο παιδιά είχαν σκοτωθεί από τα πυρά του στρατού στο δυτικό Χαλέπι. Συνολικά τέσσερις άμαχοι και εννέα αντάρτες έχουν σκοτωθεί μετά την κήρυξη της εκεχειρίας.