Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για το κρυφό λογιστήριο στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Οι έρευνες για το κρυφό λογιστήριο που εντόπισαν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, μέσα στο ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Σε ειδική κρύπτη, βρέθηκαν διπλά παραστατικά για εικονικές διαφημιστικές δαπάνες και χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ, διπλά λογιστικά βιβλία, έγγραφα για διορισμούς σε συγκεκριμένο υπουργικό γραφείο χωρίς να τηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία, στοιχεία, που είναι πιθανό να αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για ποινικά αδικήματα.

«Τα ευρυματα είναι πολύ σημαντικά και θα βοηθήσουν να συμπληρωθούν τα πορίσματα αφού πρώτα αξιολογηθούν απο τους αρμόδιους επιθεωρητές. Τα παραστατικά αυτά έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους και όχι σε κρύπτη» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπασπύρου μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Τα έγγραφα που εντοπίστηκαν κρυμμένα σε αποθήκη χωρίς κλειδί και καλυμμένη από γυψοσανίδα είχαν αναζητηθεί από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς το 2016, είχαν πει ότι τα παρέδωσαν, οπότε αυτά τι είναι;» αναρωτήθηκε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη. Τώρα θα αξιολογηθούν, ερευνηθούν και συζητηθούν με τους εισαγγελείς με τους οποίους αποκλειστικά συνεργάζονται οι επιθεωρητές, όπως ξεκαθάρισε.

«Ήταν μία αποθήκη, καλυμμένη με μία γυψοσανίδα … δεν υπήρχε και κλειδί», είπε η κ. Παπασπύρου.

«Όλα αυτά τα έγγραφα είχαν αναζητηθεί από τους εισαγγελείς διαφθοράς το 2016, όταν έγινε η κατάσχεση, έπρεπε να είχαν παραδοθεί, είχαν πει ότι παρέδωσαν όλα τα έγγραφα. Αυτά τι είναι τότε;», αναρωτήθηκε, σημειώνοντας ότι τώρα, «θα πρέπει τα έγγραφα να αξιολογηθούν, να τα ερευνήσει το κλιμάκιο, να συζητηθούν με τους εισαγγελείς … Μπορεί να βρεθούν διάφορα, εγώ τι να πω; Δεν ξέρω ποιος τα έκανε, ποιος τα έβαλε… αυτά θα αποδειχθούν μετά».

«Αυτό είναι από τις 26 Οκτωβρίου», είπε σε άλλο σημείο, «τώρα, ποιος το έδωσε; Ο δημοσιογράφος κάνει την δουλειά του, δεν θα εμποδιστεί να κάνει την δική του έρευνα…».

«Για τα ευρήματα, αυτά θα αναδειχθούν στα πορίσματα, τότε θα δούμε εάν ήταν σημαντικά ή όχι … και να είχα εικόνα δεν μπορώ να την πω … θα φανεί στα πορίσματα … το τι έγγραφα είναι και πώς, τα γνωρίζουν οι επιθεωρητές και οι εισαγγελείς», υπογράμμισε.

Δεν έχει καμία δουλειά ο Γενικός Επιθεωρητής και η κυβέρνηση

Χαρακτήρισε εξάλλου «πρωτοφανές» το γεγονός της στοχοποίησης της ίδιας, καθώς «όταν γίνεται ένας έλεγχος, περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα. Είναι μία προκαταρκτική, θα πάει στους εισαγγελείς, αυτοί θα κρίνουν και από εκεί και πέρα υπάρχουν τα δικαστήρια».

«Τα πορίσματα δεν είναι ούτε του Γενικού Επιθεωρητή, ούτε της κυβέρνησης. Δεν έχει καμία δουλειά ο Γενικός Επιθεωρητής και η κυβέρνηση στα πορίσματα αυτά, γίνονται με παραγγελίες του εισαγγελέα, υπεύθυνος είναι ο εισαγγελέας, αυτός τα επιβλέπει, συνεννοείται με τους ανακριτικούς υπαλλήλους … Ο Γενικός Επιθεωρητής το μόνο που κάνει όταν του έρχεται η εισαγγελική παραγγελία, είναι να διατάξει έλεγχο, τίποτε άλλο», συνέχισε η κ. Παπασπύρου.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις δεν αφορούν την ίδια, καθώς «όλα αυτά είναι πιέσεις προς τους επιθεωρητές, όχι προς εμένα. Εγώ ούτε έχω να κρύψω τίποτε, ούτε φοβάμαι τίποτε, ούτε έχω κάνει κάτι για να φοβάμαι. Το πόρισμα δεν είναι του Γενικού Επιθεωρητή … Ό,τι θέλουν ας πούνε, 30 χρόνια δικαστής ήξερα τι και πώς το έκανα … αυτά πέφτουν στο κενό … Το πόρισμα το βγάζουν οι επιθεωρητές, μεικτό κλιμάκιο από όλα τα συναφή Σώματα … με τον εισαγγελέα έρχονται σε επαφή, ο εισαγγελέας τους δίνει τις παρατάσεις, στον εισαγγελέα αναφέρονται, όχι σε μένα».