Σεμπάστιαν Κουρτς: «Όχι στην εξαγωγή της τουρκικής προεκλογικής εκστρατείας στην Αυστρία»

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να έρθει στην Ευρώπη και στην Αυστρία για επίσημες διμερείς επισκέψεις, αλλά όχι για να εξαγάγει την τουρκική προεκλογική εκστρατεία στην Αυστρία». Αυτά έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ευπρόσδεκτος στην Αυστρία, στο πλαίσιο της εκστρατείας που πραγματοποιεί ενόψει του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του, τον Απρίλιο.

«Οποιαδήποτε προεκλογική συγκέντρωση του αρχηγού του τουρκικού κράτους στην Αυστρία μπορεί να αυξήσει τον διχασμό και τις εντάσεις στους κόλπους της τουρκικής κοινότητας στη χώρα», διευκρίνισε ο Κουρτς. Σημειώνεται ότι περίπου 360.000 άτομα τουρκικής καταγωγής ζουν στην Αυστρία, εκ των οποίων 117.000 είναι τούρκοι πολίτες. Εξάλλου, υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις Άγκυρας και Βιένης είναι τεταμένες μετά την καταστολή που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016.

Σε χαιρετισμό του προς τον ξένο Τύπο, ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν εξέφρασε την ανησυχία του για «μια δραματική εξέλιξη όσον αφορά το κράτους δικαίου, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Τουρκία».