Σεμινάριο για πρόσφυγες: «Πώς να ερωτευτείτε στη Γερμανία»

Σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές Ανατολής και Δύσης στον τομέα των σχέσεων των δύο φύλων εδώ και έναν χρόνο περίπου ο ανεξάρτητος κοινωφελής σύλλογος AWO στο Έσεν προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μετανάστες για σεξουαλικά ζητήματα. Οπως αναφέρει το DW, εκεί συζητούνται σε χαλαρή ατμόσφαιρα θέματα όπως το φλερτ, ο έρωτας, η προφύλαξη, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η εγκυμοσύνη και άλλα. Το θέμα της προσέγγισης ατόμων του άλλου φύλου απασχολεί πολλούς νεαρούς πρόσφυγες, που αισθάνονται ότι διαφέρουν και δεν ξέρουν πώς να στείλουν το μήνυμα που θέλουν χωρίς να παρεξηγηθούν οι προθέσεις τους.

«Επανειλημμένα μας έχουν πει νεαροί πρόσφυγες ότι θέλουν να μάθουν κάτι και για το θέμα του φλερτ, για το πώς φλερτάρουν εδώ στη Γερμανία», λέει η Μέραλ Ρεντς, καθηγήτρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα ενός ειδικού σεμιναρίου για το φλερτ, προσθέτει η ίδια. Οι συμβουλές αφορούν το τι πρέπει να προσέχουν σε ένα ραντεβού, το να αντιλαμβάνονται τα μηνύματα που εκπέμπουν τα κορίτσια. Και τους μαθαίνει ότι το σημαντικότερο όλων είναι ο σεβασμός.

Το σεμινάριο προκάλεσε πάντως σφοδρές αντιδράσεις από ακροδεξιές ομάδες. Υπήρξαν απειλές και ύβρεις, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί υπό αστυνομική προστασία.