Σήμερα η απόφαση για τη δολοφονία του νεαρού κτηνοτρόφου στα Χανιά

Ολοκληρώνεται σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου στα Χανιά, η εκδίκαση της υπόθεσης του 36χρονου κτηνοτρόφου από τα Κεραμιά που έχει καταδικαστεί για την δολοφονία του 25χρονου, ενώ βρισκόταν εν κινήσει με το αυτοκίνητό του, στην εθνική οδό Χανίων – Κισσάμου, τον Ιανουαρίο του 2012.

Η απολογία του 36χρονου δράστη

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε με την απολογία του 36χρονου, ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε «συγγνώμη από την οικογένεια και όλο τον κόσμο για το θάνατο του 25χρονου».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό του αυτό που θα γινόταν ενώ χαρακτήρισε «λάθος κίνηση» τα όσα έγιναν και με λάθος τρόπο όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε ερωτήσεις του προεδρείου για τον λόγο που έγινε το φονικό, ο κατηγορούμενος απάντησε όπως και στην προανάκριση «για μερικά λέρια» (κουδούνες) ζώων.

«Μία ζωή θα το κουβαλάω πάνω μου και θα με τρώει. Έξι χρόνια είμαι μέσα στη φυλακή και 6 χρόνια σκέφτομαι αυτό το πράγμα».

Μητέρα θύματος: «Να αποδοθεί διακαιοσύνη»

«Δεν αποδέχομαι τη συγγνώμη του. Να αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν η σπαρακτική απαίτηση της μητέρας, κρατώντας συνεχώς σφικτά στην αγκαλιά της την φωτογραφία του αδικοχαμένου 25χρονου γιου της, που έχασε τη ζωή του από το όπλο του 36χρονου κατηγορούμενου.

Σε δηλώσεις της η Μαρία Μιχελιουδάκη μετά την εκ νέου αναβολή της εκδίκασης, ζήτησε δικαιοσύνη για το παιδί της που χάθηκε, για να αναπαυτεί η ψυχή του, όπως είπε, ενώ ζήτησε να αποδοθούν ισόβια στο δράστη και για τον θανόντα, αλλά και για τα άλλα δύο παιδιά για απόπειρα δολοφονίας.

Τραγική φιγούρα η σύζυγος του δράστη και μητέρα των τριών παιδιών του (ήταν έγκυος στο τρίτο κατά την τέλεση της πράξης) η οποία στην κατάθεσή της, παρά την υποβολή των δικηγόρων για αναφορά σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει η ίδια και τα παιδιά λόγω της απουσίας του πατέρα τους, επέλεξε να σταθεί άλαλη μπροστά στην έδρα.

Ο δράστης έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε φυλάκιση 30 ετών και 10 μηνών για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του αδελφού του θύματος, η οποία έγινε αμέσως μετά και εκτίει την ποινή του στην Αγιά.

Ωστόσο, το Δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, κατά του οποίου έχει υποβάλει ένσταση ο Εισαγγελέας Εφετών, η οποία εξετάζεται παράλληλα με την έφεση του καταδικασθέντα, ο οποίος από την πλευρά του αρνείται πως είχε πρόθεση να σκοτώσει.

Από τη μεριά του δράστη, η υπερασπιστική γραμμή υποστηρίζει πως πρόθεσή του δεν ήταν να σκοτώσει το θύμα αλλά να τον «προσβάλει» επειδή μόλις είχε μάθει ότι εκείνος και ο αδελφός του είχαν αφαιρέσει τα λέρια από κάποια πρόβατα (περίπου 250 ευρώ αξίας αλλά θεωρείται προσβολή στον κώδικα τιμής των κτηνοτρόφων όπως ειπώθηκε). Πάντως, τον πυροβόλησε τρεις φορές ενώ οι δύο οικογένειες είχαν μεταξύ τους προστριβές για τα ζώα όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία.

Από την πολιτική αγωγή αμφισβητείται το κατά πόσο ο δράστης είχε πρότερο έντιμο βίο, καθώς όπως είπαν είχε επιτεθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στον πρώην κουνιάδο του επειδή είχε χωρίσει την αδερφή του. Ωστόσο, το δικαστήριο -που σημειωτέον έγινε μετά τον φόνο του 25χρονου- τον είχε αθωώσει καθώς ο ίδιος ο κουνιάδος είχε ανασκευάσει τις κατηγορίες του (σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους των θυμάτων).

 

Πώς έγινε το φονικό

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνη την ημέρα είχαν ξεκινήσει από τα Ροδωπού με δύο αγροτικά οχήματα όπως κάθε Παρασκευή, για να προμηθευτούν ζωοτροφές από την Ένωση στην Σούδα. Στο ένα επέβαινε το θύμα και στο άλλο αδελφός του με έναν εξάδελφό τους. Στην αυλή της Ένωσης και ενώ περίμεναν να φορτωθούν οι ζωοτροφές στις καρότσες, συνάντησαν τον δράστη χωρίς να ανταλλάξουν βλέμμα ή κουβέντα.

Στη συνέχεια αφού επέστρεφαν στα Ροδωπού μέσω της εθνικής οδού, λίγο μετά την Σούδα, ο δράστης έφερε το αυτοκίνητό του (επίσης αγροτικό) πλάι στο αυτοκίνητο του θύματος έβγαλε μια κυνηγετική καραμπίνα από το παράθυρο του συνοδού, πυροβόλησε δύο φορές και σκότωσε τον 25χρονο. Στη συνέχεια ο αδελφός του που είχε παρακολουθήσει όλη τη σκηνή από τους καθρέπετες, καθώς προπορευόταν, είδε τον δράστη να πλησιάζει και το δικό του όχημα και ενστικτωδώς πάτησε φρένο ενώ ο δράστης πυροβολούσε ξανά, με αποτέλεσμα να γλιτώσει.

Η δίκη θα ολοκληρωθεί με τις αγορεύσεις των συνηγόρων και την έκδοση της απόφασης.

Πηγή: www.zarpanews.gr