Σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης το θέμα της δανειακής σύμβασης 20 εκατ. ευρώ

Με 72 θέματα στην ημερήσια διάταξη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, από τις 4 μ.μ. και μετά, η 4η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των θεμάτων ξεχωρίζει αυτό της έγκρισης σύναψης και όρων χρηματοδοτικής σύμβασης μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να υλοποιηθούν έργα στην πόλη (συν τα 6,5 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό) .

Σύμφωνα με τον δήμο Θεσσαλονίκης, «η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση διέπεται από τους πλέον ευνοϊκούς όρους της διατραπεζικής αγοράς, θα έχει σταθερό επιτόκιο αποπληρωμής, εξαετή περίοδο χάριτος και 25ετή διάρκεια αποπληρωμής, ενώ θα εξοφλείται σε εξαμηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις. Το δάνειο θα εκταμιευθεί έως και σε τέσσερεις δόσεις, ύψους 5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον η κάθε μια και κάθε επιμέρους εκταμίευση θα θεωρείται ένα ξεχωριστό δάνειο, με όλους τους ευνοϊκούς όρους που διέπουν το σύνολο της σύμβασης».

Θυμίζουμε πως την Παρασκευή ο Γιάννης Μπουτάρης είχε ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το θέμα του δανείου, ζητώντας να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία θα προτείνει και θ’ αποφασίζει για τα έργα στα οποία θα δοθεί προτεραιότητα, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι με το νέο δάνειο δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί ο δημότης.

Στη συνάντηση δεν παρέστη ο επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος χαρακτήρισε παρωδία τη σύσκεψη, ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Μπουτάρης είχε κάνει λόγο για θεσμικό ατόπημα του κ. Καλαφάτη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης της Παρασκευής οι επικεφαλής των παρατάξεων Ανοιχτή Πόλη, Ρία Καλφακάκου, Γειτονιές σε δράση, Μόνικα Αιβάζογλου, και Συμμαχία Πολιτών, Μάκης Στεργίου, δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν θετικά το αίτημα του δήμου, ωστόσο ανέφεραν ότι όλα θα συζητηθούν αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Γιάννης Δελλής από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη Μένουμε Θεσσαλονίκη δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση.  (πλήρες ρεπορτάζ εδώ)