Σκίτσα, σχέδια και χαρακτικά του Νικόλαου Γύζη στην Κάζα Μπιάνκα

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια» θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 19.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Κάζα Μπιάνκα).
Την έκθεση διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων. Έως τις 30 Δεκεμβρίου 2016, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά 80 έργα από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, που προήλθαν από τη δωρεά της οικογενείας Γύζη αλλά και από ιδιωτική συλλογή. Πρόκειται για σκίτσα, σχέδια και χαρακτικά των ετών 1886-1899, τα οποία αναπτύσσονται σε πέντε ενότητες που αποτελούν ένα ιδιαιτέρως πλούσιο θεματικό σύνολο.
Μεταξύ αυτών, η ενότητα για τη διαφήμιση, των προσχεδίων αφισών και ένθετων για περιοδικά, τα οποία ο Γύζης υπέβαλε σε σχετικούς διαγωνισμούς ή φιλοτέχνησε για τη διαφήμιση εταιριών και προϊόντων. Η συλλογή αναδεικνύει τη μεγάλη συμβολή του δημιουργού στη διαμόρφωση της αφίσας στη Γερμανία. Θα παρουσιαστούν ακόμη οι ενότητες με τα προσχέδια για το έργο «Εαρινή Συμφωνία» και «Άνθρωποι και Τόποι».
Στη διάρκεια της έκθεσης, την οποία επιμελείται ο ιστορικός τέχνης, Δρ. Κωνσταντίνος Διδασκάλου, θα προβάλλονται οι ταινίες τεκμηρίωσης «Νικόλαος Γύζης», «Ελλάδα, Δέκα Ζωγραφικές Εποχές» και «Οι Ζωγράφοι της Σχολής του Μονάχου», από το Αρχείο της ΕΡΤ.
Η έκθεση θα λειτουργεί την Τρίτη, την Τετάρτη, την Παρασκευή και το Σάββατο κατά τις ώρες 10.00 έως 17.00 και την Πέμπτη από τις 10.00 έως τις 20.00.