Σωτήρια η εξέταση PSA στους άνδρες

Σωτήριος αποδεικνύεται ο τακτικός έλεγχος του PSA στο αίμα για τους άνδρες σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε σε περισσότερους από 20.000 άνδρες, προκειμένου να διαπιστωθούν τα οφέλη ή μη της εξέτασης αυτής. Η μελέτη διαπίστωσε σημαντική μείωση  του ποσοστού των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του καρκίνου του προστάτη.

Σκοπός της έρευνας της Maria Franlund, διδάκτορος ουρολογίας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και επικεφαλής τμήματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska, ήταν η πλήρης κατανόηση των επιπτώσεων του ελέγχου του PSA.

Τα στοιχεία προήλθαν από μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που ξεκίνησε στο Γκέτεμποργκ το 1995, η οποία θεωρείται μοναδική ποικιλοτρόπως και επί του παρόντος είναι η μακροβιότερη. Δέκα χιλιάδες άνδρες επιλέχθηκαν τυχαία και υποβάλλονταν σε εξέταση PSA κάθε δύο χρόνια και δειγματοληψία κυττάρων αν διαπιστώνονταν αυξημένα επίπεδα PSA. Άλλοι 10.000 εντάχθηκαν στην ομάδα ελέγχου.

Έπειτα από 22 χρόνια συνεχούς παρακολούθησης, περίπου 300 άνδρες είχαν πεθάνει από καρκίνο του προστάτη ενώ, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν κατά 30% χαμηλότερος για τους άνδρες που είχαν υποβληθεί σε ελέγχους.

Υψηλότερο κίνδυνο θανάτου είχαν όσοι ξεκίνησαν τον προληπτικό έλεγχο μετά την ηλικία των 60, άνδρες που διαγνώστηκαν μετά την αποχώρηση από τη μελέτη (ηλικίας περίπου 70 ετών και άνω), και όσοι είχαν προσκληθεί, αλλά δεν συμμετείχαν καθόλου. Επιπλέον, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στους άνδρες με δυσλειτουργία ούρησης ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν χαμηλότερος από ότι στους άνδρες χωρίς συμπτώματα.

Τι γνωρίζουμε για τον καρκίνο του προστάτη
Όπως μας εξηγεί Χειρουργός Ουρολόγος  MD, MSc, DIC (Imperial College), PhD, FEBU, Αs. Member European Association of Urology Guidelines Office, Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης, ο προστάτης είναι αδένας που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την ουροδόχο κύστη των ανδρών και ο ρόλος του είναι να παράγει και να παρέχει ένα μέρος του υγρού που υπάρχει στο σπέρμα. Οι μύες του βοηθούν στην αποβολή του κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης. Περιβάλλει δε την ουρήθρα και εξαιτίας αυτού τα προβλήματα του αδένα μπορεί μερικές φορές να επηρεάσουν τον τρόπο ούρησης.

Μεταξύ αυτών των προβλημάτων είναι και ο καρκίνος. Πρόκειται για τον πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου τους από τη νόσο. Η μέση ηλικία διάγνωσης κυμαίνεται μεταξύ 70 – 74 ετών, ενώ, η εμφάνισή της σε άνδρες κάτω των 50 ετών είναι σπάνια. Υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου έχουν οι άνδρες που ζουν σε δυτικές χώρες, γεγονός που υποδηλώνει τον συσχετισμό της νόσου με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως είναι η διατροφή.

naftemporiki.gr