Σπ. Βούγιας: Να αναπλαστεί ο χώρος της ΔΕΘ, αλλά να διατηρηθούν τα αξιόλογα περίπτερα

Τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO επισκέφθηκαν ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “ΠΟΛΗχρωμη” Θεσσαλονίκη καθηγητής Σπύρος Βούγιας και ο δημοτικός σύμβουλος, αρχιτέκτονας Ανδρέας Κουράκης, για να ενημερωθούν για το περιεχόμενο και τις προτάσεις του νέου ειδικού χωρικού σχεδίου της ΔΕΘ που ετοιμάζεται.

Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρίας Τάσο Τζήκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο Κυριάκο Ποζρικίδη και τεχνικούς συνεργάτες τους, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα σχέδια “ανάπλασης” της ΔΕΘ, που περιλαμβάνουν την κατασκευή ενός μεγάλου εκθεσιακού, επιχειρηματικού και εμπορικού κέντρου, καθώς και ξενοδοχείου, υπόγειου πάρκινγκ και ζώνης πρασίνου στον ελεύθερο χώρο του οικοπέδου.

Ο Σπύρος Βούγιας και ο Ανδρέας Κουράκης, αφού συμφώνησαν γενικά με την ιδέα της κατασκευής ενός σύγχρονου εκθεσιακού συγκροτήματος και ενός μητροπολιτικού πάρκου, έθεσαν 2 σοβαρούς όρους, προκειμένου η “Πολύχρωμη Θεσσαλονίκη” (που θα συμμετέχει οπωσδήποτε στη λήψη των αποφάσεων στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο), να συνηγορήσει στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης.

Ο πρώτος όρος είναι να διατηρηθούν, να αναστηλωθούν και να ενταχθούν στο συνολικό σχεδιασμό, τα περίπτερα 1 και 2, καθώς και το περίπτερο της Αγροτικής Τράπεζας (Esso Pappas), γιατί διαθέτουν σπάνια στοιχεία επώνυμης μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Σε σχέση, ιδιαίτερα, με το αριστουργηματικό περίπτερο 2, κατατέθηκε η ιδέα να μεταφερθεί εκεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κάτι το οποίο θα δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στην όλη επένδυση.

Παράλληλα, τόνισαν την ανάγκη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης αύξησης του ελεύθερου, αδόμητου χώρου και της μετατροπής του 50% του οικοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο , ώστε να ολοκληρωθεί ο ενιαίος άξονας πρασίνου από τη θάλασσα μέχρι την οδό Αγίου Δημητρίου και το Σέιχ Σου.

Οι διοικούντες της ΔΕΘ, άκουσαν τις απόψεις των δύο επιστημόνων και δεσμεύτηκαν να τις λάβουν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση των προδιαγραφών του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, για την ανάπλαση του νέου εκθεσιακού συγκροτήματος της ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης.